Afbeelding
Foto: eigen foto

Op vakantie? Sandra regelt voor jou een oppas voor je paarden

Algemeen

“Je hebt ons de vakantie teruggegeven, want we konden 20 jaar lang niet met vakantie!”, zei een klant onlangs tegen Sandra Oprel. Fantastisch vond ze dat om te horen. Sinds 2010 runt zij de Paarden Oppas Service, de bemiddelingsdienst voor paardenhouders en paardenverzorgers. Wanneer paardenhouders tijdelijk niet voor hun paarden en andere dieren kunnen zorgen, regelt de Paarden Oppas Service een oppas die vanuit het huis van de paardenhouder de zorg voor de paarden én andere dieren overneemt. Jij kunt op vakantie of zakenreis, of rustig herstellen van een blessure, omdat Sandra je matcht met een oppas die zorgt dat alles in en rond je huis op orde blijft.

Advertisement

“Het is zo leuk om te doen”, zegt Sandra. “Het is een win-winsituatie voor de paardenhouder, de verzorger en voor mezelf natuurlijk: ik vind het bemiddelen heel leuk. Soms gaat het om opdrachten van een paar dagen, soms een paar weken en een enkele keer zelfs om een aantal maanden. Het is echt maatwerk.”

Wat zijn je wensen?

Je kunt je als paardenhouder aanmelden bij de Paarden Oppas Service en vervolgens gaat Sandra met je in gesprek. “Dat kan telefonisch, via videobellen of gewoon thuis. Om vast te stellen welke verzorger er bij je past kijk ik naar de regio, het aantal dieren, hun karakter en wat ze nodig hebben. Een aanvraag van een dressuur- of pensionstal met 20 paarden is natuurlijk heel wat anders dan een particulier met 2 paarden aan huis. Ik vraag ook door naar wat je belangrijk vindt in een verzorger. En wat moet er bij je thuis allemaal gebeuren? Wil je bijvoorbeeld dat de paarden gelongeerd worden, dat het gazon gemaaid wordt en het onkruid gewied wordt?”

Intake

Na een uitgebreide intake koppelt ze de paardenhouder aan de oppas die het beste aan de verwachtingen kan voldoen. “Ik stuur dan een uitgebreid profiel, nog zonder NAW-gegevens, van de potentiële oppas naar de paardenhouder. Het liefst van iemand uit jouw omgeving. Dat profiel maak ik op basis van de intake, de hippische referenties die ik nabel en natuurlijk de waslijst aan vragen die ik stel”, zegt ze lachend. De hippische verzorgers hebben zelf jarenlang paarden gehad/verzorgd en velen hebben ook nog een hippische opleiding gedaan.

Wanneer moeten de paarden gevoerd worden?

“Daarna gaan ze kennismaken. Het liefst op een moment dat je bijvoorbeeld samen de paarden binnen of buiten kunt zetten. Dan voel je ook of het klikt met je paarden. Als het bevalt, komt de verzorger tijdens jouw vakantie in huis. Ze zorgen niet alleen voor de paarden, maar ook voor je andere huisdieren, de post en je planten. Daarom krijgt de paardenhouder een handleiding voor een draaiboek, zodat de oppas weet wanneer en hoeveel er gevoerd moet worden, hoe elektra werkt, hoe vaak de hond uit moet, maar ook wanneer de kliko aan de straat moet.” Na afloop volgt een evaluatie. Daardoor kan Sandra de profielen weer optimaliseren. 

Hippische verzorgers in Nederland, België en Duitsland

Toen Sandra het jonge bedrijf in 2010 overnam, was het nog heel klein. “Ik werkte er als verzorgster en de eigenaresse vroeg of ik het bedrijf niet wilde overnemen. We hadden destijds een handjevol verzorgers en zo’n tien opdrachten per jaar. Sindsdien zijn we enorm gegroeid. We hebben nu 150 hippische verzorgers en honderden aanvragen per jaar. Toen was het meer een vriendendienst, nu zijn we geprofessionaliseerd met onder andere contracten die door juristen zijn nagekeken, de nodige computerprogramma’s en uitgebreide screeningsprocedures voor de mensen die wij inzetten. Onze hippische verzorgers zijn tenslotte ons visitekaartje! We werken in Nederland, Duitsland en België. Maar soms krijgen we ook aanvragen uit Frankrijk en Italië. En zelfs een keer uit Peru! Die laatste heb ik zelf samen met mijn man opgepakt. Wat was dat geweldig: we zaten vijf weken in de Heilige Vallei, in de bergen. Je kunt je voorstellen dat je als oppas soms echt op de mooiste locaties komt bij mensen thuis!” 

“Het is heel leuk, afwisselend werk. Wat ook mooi is om te zien, is dat er kennis wordt doorgegeven. Niet alleen van de paardenhouders aan de verzorgers, maar ook andersom. Want de verzorgers beschikken over een enorme schat aan ervaring en die neemt alleen maar toe naarmate ze vaker op verschillende adressen oppassen! Er ontstaan zelfs vriendschappen tussen paardenhouders en paardenverzorgers, naarmate het vertrouwen groeit. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de paarden en andere dieren goed verzorgd worden, zodat je met een gerust hart op vakantie kan, in de wetenschap dat je dieren goed verzorgd worden.”