Zomaar wat producten die mijn paard en ik gebruiken.
Zomaar wat producten die mijn paard en ik gebruiken.

Blog Liz Barclay I Schoonheidsmiddeltjes voor jou en je paard

Algemeen
Advertisement
Ik ga jullie een geheimpje vertellen. Ooit, 40 jaar geleden, toen ik een tijd niet lopen en rijden kon na een ongeluk ben ik een paar jaar schoonheidssspecialiste geweest omdat ik alleen zittend werk kon doen. Daardoor zag ik heel wat schoonheidsmiddeltjes voorbij komen en werd behoorlijk depressief van alle producten die op dieren getest werden. Een lerares heeft me toen geholpen mijn weg te vinden door de wirwar van niet zo zeer valse informatie, maar wel vaak informatie die niet alles vertelde.

Konijntjes met ontstoken oogjes

Inmiddels zijn de regels strenger en is ook het bewustzijn van velen een stuk wakkerder geworden. Kijk maar op Facebook. Er komt regelmatig iets langs over konijntjes met ontstoken oogjes, nadat er een of ander goor middeltje in is gestopt dat ons mooier moet maken. En niet alleen ons. Helaas ook onze paarden. Wie kijkt er nou op de achterkant van het potje of de fles om te zien of er '˜niet op dieren getest' staat? En trouwens, moet dat er voor de wet wel opstaan, wanneer het een product voor dieren en niet voor mensen is? Ik heb het proberen op te zoeken, maar kon er helaas niets over vinden.

Chemisch spul en microbeads

Volgende probleem: wat gebeurt er met al dat chemische spul als de slang of de regen het er allemaal weer afwast of de restjes gewoon met het vuilnis meegaan? We weten inmiddels dat de hele wereld vol zit met de zeer vervuilende microbeads en ik heb er echt moeite mee als producten die ons en ons paard mooier moeten maken daaraan bijdragen. Denk aan lippenstift, nagellak, staart- en manenspray, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Arganolie

Vooral die siliconensprays tegen klitten in manen en staart zijn vreselijk. Ik heb ze een keertje gekocht en gebruikt en binnen de kortste keren zaten mijn handen onder de rode uitslag. Bovendien is het het meest onnatuurlijke luchtje wat ik me maar kan voorstellen. Wat is er nou verkeerd aan een paard dat naar paard ruikt? Dus dan maar ietsje minder glimmend en klitloos. Dacht ik. Totdat ik Arganolie ontdekte. Heerlijk om te gebruiken en je hebt er superweinig van nodig voor een prachtig resultaat. Voor m'n paard en voor mezelf. Staarten, manen, handen, mijn eigen haar, het gaat overal op!

Functioneel borstelen

Ik ga nog een stapje verder. Ik gebruik bijna nooit shampoo. Ja, soms voor een wedstrijd, maar niet eens altijd. En als ik het gebruik, neem ik een natuurlijke. Ik borstel namelijk veel en lang. Natuurlijk was ik mijn paard nadat hij gezweet heeft. Maar gewoon, met water. En daarna weer borstelen. Vindt mijn paard heerlijk en het is dus functioneel voor de band die ik graag met mijn paard wil hebben.

Een eerlijk kadootje

Ik hoop zo dat jullie hier over nadenken en er iets positiefs mee doen. Kijk eens naar je make-up en zoek naar eerlijke producten. Kijk naar wat je op je paard spuit en smeert. Doe iets meer research voor je je laat verleiden tot iets waar die konijntjes en de natuur helemaal niet blij mee zijn. Over twee weken is het al weer kerst. Tijd voor natuurlijke en eerlijke kadootjes. Liz Barclay