Afbeelding
Foto: Daniëlle Berloth

Opgelet met horzels! (en hun eitjes....)

Algemeen
Advertisement
Je paard heeft nu het volop zomer is ongetwijfeld veel last van vervelende (stekende) insecten. Horzels vormen ook een serieuze bedreiging, ook al bijten of prikken ze niet. Ze laten slechts een vervelend 'cadeautje' achter. Horzels leggen hun eitjes namelijk graag op de benen van je paard. Je krijgt ze maar moeilijk weg, omdat de eitjes stevig vastzitten in het haar van je paard.

Maag-darmkanaal

Omdat je paard de eitjes ook vervelend vindt, zal hij aan zijn benen knagen, waardoor de eitjes in zijn mond en daarna in het maag-darmkanaal terecht komen.  Daar ontwikkelen ze zich tot flinke larven, die tot grote problemen kunnen leiden.  Ze verlaten het paardenlichaam in het voorjaar weer via de mest. Een flinke wormbesmetting kan leiden tot koliek, diarree, bloedarmoede, vermagering of een groeiachterstand bij veulens en jonge paarden. Ook ontstekingen aan de mond, tong en aan de maag, met uiteindelijk het breken van de maagwand, komen voor.

Lintwormen

Je kunt meerdere malen per jaar een mestonderzoek laten doen, maar aangeraden wordt om in het najaar standaard te ontwormen met een middel dat ook tegen lintwormen werkt. De eitjes van lintwormen worden namelijk niet constant uitgescheiden en zijn daarom bij een wormeitelling niet altijd te zien.  Ook een horzellarveninfectie is door middel van een mestonderzoek niet aan te tonen.

Bestrijding

Vooral in augustus leggen horzels eitjes, maar ze worden ook nu al op paardenbenen aangetroffen! Zodra je ze op je paard ziet, kun je ze het beste zo snel mogelijk verwijderen met een horzelmesje of een poetsblokje, gemaakt van puimsteen.  Wassen met azijn zou ervoor zorgen dat de eitjes makkelijker loslaten. Overigens zijn de eitjes  soms ook te zien op de hals, flanken en in de manen van paarden. Om te voorkomen dat een horzel eitjes legt, kun je je paard goed insprayen of insmeren met insectenspray. Dit zal echter geen garantie geven. Bron en foto: Hoefslag