Afbeelding

Zeven paarden dood door blikseminslag: “Ik denk dat ze in één klap overleden zijn”

Algemeen

Door blikseminslag zijn woensdagmiddag in Maarheeze zeven paarden gestorven, schrijft de Stentor. Een groot drama voor de paarden en de eigenaar.

Advertisement


Bliksem

Bliksem is een elektrische ontlading in de atmosfeer. Bliksem gaat altijd samen met donder. Als er bliksem is, zie je ook vaak weerlichten. Dit is een lichtverschijnsel in of tegen een wolk, als gevolg van een bliksemontlading, die door de wolken niet direct wordt opgemerkt en waarvan de donder niet hoorbaar is door de grote afstand. Als de bliksem in de grond slaat, ontstaat er een zeer hoog geladen krachtveld op het inslagpunt, die naar buiten toe met de afstand afneemt. Staat een mens of dier op geleidende wijze op de grond dan kan er ten gevolge van dit krachtveld door de benen heen een stroom gaan lopen, het ene been in, het andere uit. Naarmate de benen verder uit elkaar staan, is het effect groter. Daarom zijn paarden of bijvoorbeeld koeien kwetsbaarder voor deze vorm van blikseminslag. Een mens plaatst zijn benen zelden ver uit elkaar, maar bij een paard is het meestal meer dan een meter. Bovendien zit het hart bij een paard dichter bij het stroompad via de poten dan bij een mens via de benen.

Vuurballen

De 64-jarige Jack Ogier, de eigenaar van Paardenrusthuis Ogier, was toevallig in zijn weiland aan het werk toen het gebeurde. “Het moet tussen 13.30 en 14.00 uur geweest zijn. Plotseling begon het te donderen, waaien, regenen en hagelen.” Volgens Ogier leken de bliksemschichten soms op een hele grote vuurbal, zo gigantisch. 

Opmerkelijk

De 26 paarden lopen zo ver mogelijk de weide in en gaan bij elkaar staan. Ogier zag na een tijdje dat de paarden verspreid van elkaar terugkeren. “Dat vond ik opmerkelijk. Toen ze dichterbij kwamen, zag ik in de verte hoopjes bij elkaar op de grond liggen. Slecht nieuws, dacht ik meteen.”

Bliksem in schrikdraad

Het vermoeden van Ogier wordt bevestigd: er liggen zeven dode paarden, naast elkaar, op de grond. Dierenarts Carolien van der Ploeg, die ter plaatse kwam, denkt dat de bliksem is ingeslagen op het schrikdraad waarbij de paarden stonden. “Ze zijn absoluut gestorven door blikseminslag. De brandwonden en verkleuringen onder de staart zijn verschijnselen die dat bevestigen.”

Heftig

Het gebeurt volgens Van der Ploeg vaker, maar dan gaat het vaak om individuele dieren. Dat het er nu zeven waren, zegt iets over de grootte van de blikseminslag. “Het onweer was zó heftig. Ik denk dat ze in één klap overleden zijn, dat de paarden geen pijn geleden hebben. Een klein geluk bij een ongeluk, als je het mij vraagt.”

Bron: De Stentor

Foto: Pexels