Afbeelding

EK Eventing senioren | Dagboek Sanne (2): “Balen, maar gelukkig alles gezond”

Algemeen

Sanne de Jong (26) uit Aalsmeer maakt voor TeamNL deel uit van het EK-team senioren eventing dat gehouden wordt in het Zwitserse Avenches. Zij doet mee met het eigen fokproduct van de familie, de twaalf-jarige Enjoy (Cartano uit Next Joey van Haarlem). Voor De Hoefslag houdt Sanne een dagboek bij. In haar tweede derste dagboek vertelt ze over de pech in de cross.

Advertisement

Goed gevoel

“Mijn dressuurproef begon echt heel goed, het stap en draf en gedeelte was beter dan we ooit hebben laten zien op een wedstrijd. Helaas was de galop een beetje over enthousiast, waardoor onze score omlaag ging naar 68%. Maar voor dit podium tevreden. Ik ging met een goed gevoel van start in de cross. Enjoy voelde goed en fit. Het begin was ook prima, helaas sprong ze bij hindernis 9a, een dikke boom, met veel lagere landing veel te brutaal naar beneden. Daardoor haalden we nog maar net de dikke punt 9b die er achter stond. Of volgens de jury haalden we het net niet. In eerste instantie kregen we een missed flag (15 strafpunten) aangerekend. Na hindernis 14 werd ik echter gestopt door een hindernisrechter en wilde de jury eerst overleggen over mijn sprong op 9b. Na bijna 5 minuten oponthoud mocht ik verder. Niet ideaal, maar kan gebeuren.”


Sanne de Jong verkent de cross

Uit wedstrijd

“Helaas bedacht de jury zich kort daarna weer om ons na hindernis 16 alsnog uit de wedstrijd te halen. Enorm balen, maar het is nu niet anders. Het hoort ook een beetje bij de sport, maar als het je op een EK gebeurt, is het wel enorm balen. Het was een mooie cross, maar wel heel bochtig, met veel lagere landingen en veel overgangen van bodem. Fat maakt het extra uitdagend allemaal. Maar goed, Enjoy staat fris en vrolijk op stal en vond het wel een erg kort rondje. Zoals het nu lijkt besluiten we misschien wel om over twee weken alsnog in Boekelo van start te gaan. Voor Nederland toch de wedstrijd van het jaar.”

Niet als gehoopt

“Ook voor het team was de dag van de cross niet zoals gehoopt. Alleen Janneke Boonzaaijer had een super rondje met haar Champ. Mooi foutloos met alleen wat tijdfouten. Jordy Wilken kreeg al vroeg in de cross een weigering en had later nog even een spannend moment. Hierbij heeft zijn paard zich ook wat bezeerd, waardoor hij besloten heeft niet in het springen van start te gaan. Merel Blom kreeg met haar The Quizmaster eigenlijk dezelfde fout als ik, alleen schoot haar paard echt langs de sprong en was het dus een duidelijke weigering helaas. Verder heeft ze de cross wel super uitgereden.”

Geen teamklassering 

“Met het uitvallen van twee combinaties heeft het team ook geen kans meer op een klassering. Vandaag blijven we nog even om Janneke en Merel aan te moedigen bij het springen en dan naar huis. Jammer dat het zo gelopen is, bij het verkennen van de cross hadden we echt een goed gevoel. Ik houd er niet van om te zeggen dat het pech is, maar het zat in ieder geval ook niet echt mee het weekend. Uitpakken, opruimen en weer door.”

Bron: De Hoefslag

Foto’s: Sanne de Jong

Sanne de Jong verkent de cross