Sanne de Jong en Enjoy
Sanne de Jong en Enjoy

EK Eventing senioren | Dagboek Sanne (1) “Opgegroeid met Enjoy en nu ook het EK!”

Algemeen

Sanne de Jong (26) uit Aalsmeer maakt voor TeamNL deel uit van het EK-team senioren eventing dat gehouden wordt in het Zwitserse Avenches. Zij doet mee met het eigen fokproduct van de familie, de twaalf-jarige Enjoy (Cartano uit Next Joey van Haarlem). Voor De Hoefslag houdt Sanne een dagboek bij. In haar eerste dagboek vertelt ze over hoe ze met Enjoy toegewerkt heeft naar dit kampioenschap.

Advertisement

Niks aan toeval overlaten

“Voor een EK wil je echt niets aan het toeval overlaten. Maandagmorgen zijn we heel vroeg vertrokken, vriendin, groom en co-driver Judy Schep en ik. Op weg naar het Zwitserse Avenches. We hebben zelf een prima vrachtwagen, maar voor deze gelegenheid mochten we de auto van Jos Houben meenemen. Ik rijd twee paarden voor hem. Zijn auto heeft PK’s te over en is echt van alle gemakken voorzien. Super fijn dat dat mocht! Mijn moeder Jantien kwam later, tegelijk met onze teamveterinair Leendert Jan Hofland. Op dinsdag hadden we dus een extra rustdag en dat was top na zo’n lange reis. We waren iets eerder hier dan de andere ruiters van TeamNl omdat ik weet dat Enjoy die extra dag goed kan gebruiken om te wennen.”


Extra rustdag

“Ik zeg wel, fijn voor Enjoy die extra rustdag, maar het was ook fijn voor mij, haha. Het weekend voor vertrek reed ik drie jonge paarden op de super gave Nederlandse wedstrijd in Varsseveld. Met de vijfjarige Larosaleen van mijn moeder en mij won ik daar het kampioenschap voor de vijfjarige paarden, Met een paard van Jos Houben werd ik ook nog derde. Een betere mentale voorbereiding op dit EK had ik niet kunnen hebben!”


Bijschrift - Credit

Terugblik

“Terugkijkend zeg ik dat de internationale successen van Enjoy en mij eigenlijk zijn begonnen met de vierde plaats op het WK voor jonge eventingpaarden in 2015 in Frankrijk. Enjoy is door ons zelf gefokt en mijn moeder heeft nog met haar grootmoeder Just Joey Z internationaal gereden. Met Enjoy ben ik echt opgegroeid. Toen ze drie en een half was, heb ik haar zelf zadelmak gemaakt en verder aangereden. Toen ze vijf was, won ik met haar het KWPN kampioenschap voor jonge eventingpaarden in Ermelo. In de winter daarna ging ik met haar en haar broer Baas B naar Engeland om een klein jaar bij Andrew Heffernan te werken en trainen, nu onze bondscoach.”

Snel

“Toen we in 2018 als een van de weinigen de cross van Boekelo foutloos binnen de tijd reden, wist ik dat Enjoy ook echt snel kon. Dat we daarmee zilver wonnen op het NK was geweldig. Helaas hield een blessure Enjoy in 2019 bijna het hele jaar uit de wedstrijdsport. Door de Corona pandemie was natuurlijk ook 2020 nog een raar jaar, maar we hebben die periode wel kunnen gebruiken om weer op te bouwen en hard door te trainen.”

Wedstrijdseizoen

“Toen we eind februari begonnen met een wedstrijd in Italië, brak er Rhino uit en moesten we eerder terug. Gelukkig ging het daar die eerste week wel heel goed. Alle paarden liepen een goede wedstrijd en Enjoy won er zelfs de 3*. Daarna lag de internationale sport even stil. Natuurlijk moest meteen de wedstrijdplanning om. Verder trainen dus.”

Conditiewerk

“Fitheid is voor eventingpaarden natuurlijk alles. In principe doen we iedere vijf dagen ‘conditiewerk’. Dat betekent: galopperen op het strand of op de heuvel. Het strand is fijn, omdat je daar altijd zeker bent van een goede bodem en direct na de training de zee in kan om de paardenbenen goed te koelen. De training op de heuvel is nuttig, omdat dit een extra boost geeft aan de fitheid. Je kunt hele periodes lang achter elkaar galopperen, maar dat is een pittige belasting voor de paardenbenen. Door in de training heuvel op te galopperen, kun je in korte stukjes dezelfde intensiteit bereiken met dus minder belasting. We werken daarbij altijd met speciale trainingsschema’s en gebruiken vaak een hartslagmeter. Dan kun je goed zien hoe intensief de training is en hoe de paarden herstellen.”

Toch nog een seizoen

“Via het Poolse Strzegom, Luhmühlen en de Nations Cup in Frankrijk hebben we na de Rhino toch een wedstrijdreeks gehad. De Nations Cup in Haras du Pin in Frankrijk een paar weken geleden bleek echt een mooie test voor dit EK. En nu ben ik hier! Het moet allemaal nog gebeuren natuurlijk, maar Haras gaf wel vertrouwen en de bevestiging dat Enjoy fit is.
Het is super om hier te zijn op mijn eerste internationale seniorenkampioenschap. Super leuk ook met bekende teamgenoten. In 2011 reden Jans [Janneke Boonzaaijer red.] en ik het EK eventing in Portugal, nu samen bij de senioren hier.
En extra speciaal dus dat dit nu met Enjoy is.”


Avenches

“Over naar de actualiteit van het EK. Nederland lootte als land bij de dressuur de eerste startplek. Jordy (Wilken red.) reed vanmorgen als allereerste. Hij reed naar kunnen, Jordy ging heel goed om met de spanning van zijn paard aan het begin. Janneke (Boonzaaijer red.) reed een hele sterke proef net! Erg knap om op een kampioenschap een pr te rijden!
Ik rijd morgen, net als Merel (Blom red). We hebben er zin in. Het is hier prachtig, verrassend vlak en verassend lekker qua weer. Wordt vervolgd met meer over de dressuur en de eerste indrukken van de cross zaterdag! Ik heb de cross al verkend, nu crosslopen samen met Andy!”

Bron: De Hoefslag (Claartje van Andel)

Foto’s: Jantien van Zon

Sanne de JOng en Enjoy training
Sanne de Jong en Enjoy vetcheck
Sanne de Jong en Enjoy wandelen