Foto ter illustratie. (Briskly galloping black friesian stallion)
Foto ter illustratie. (Briskly galloping black friesian stallion) Getty Images/iStockphoto

Friese jaarlinghengsten stappen nieuwsgierig op traumahelikopter af *VIDEO*

Algemeen

De Friese jaarlinghengsten Noflik B. fan de Vennehoeve en Olke B. fan de Vennehoeve haalden vandaag het landelijke nieuws. Zondagavond 15 augustus landde er een traumahelikopeter bij ze in de wei. In plaats van dat ze wegrenden, liepen ze er nieuwsgierig op af. Fokker Henk Bies vertelt over de gebeurtenis. “Ze wilden steeds weer naar de helikopter terug.”

Advertisement

Snelle gebeurtenis

De traumahelikopter werd opgeroepen omdat de buurvrouw van Henk onwel was geworden. De helikopter landde in het weiland van de fokker om dicht bij de buurvrouw te komen. “Met haar is gelukkig alles goed”, stelt hij. Hij vertelt over de gebeurtenis: “Ik kon niet zo snel rennen om bij de hengsten te komen voor de helikopter op de grond zou landen. Alle andere paarden waren al binnen. Als zo’n helikopter gaat landen, hoop je maar dat de paarden rustig blijven. Ik ben meteen naar ze toe gegaan om ze gerust te stellen, maar het ging te snel”, vertelt Henk aan Phryso.

Het hoofd naar binnen

De ongerustheid bleek echter niet nodig. Ondanks dat de motor van de helikopter nog draaide, liepen de hengsten rustig in het land. Sterker nog: ze besloten een kijkje te gaan nemen bij het gevaarte dat in hun wei was geland. “Ze stonden er heel dichtbij. De deur van de helikopter was open en ze staken hun hoofd bijna naar binnen. De piloot kon ze aaien en de hulpverleners maakten foto’s en filmpjes. Ze zijn heel mak”, bevestigt Henk. 

Bijzonder ding

De fokker is wel een beetje trots op zijn paarden met zo’n fijn karakter. “Ik moest de hengsten ook nog op afstand houden toen de traumahelikopter weer weg wilde vliegen. Ze wilden steeds weer naar de helikopter terug. Zo’n bijzonder ding komen ze natuurlijk niet vaak in hun weiland tegen.”

Bron: Phryso

Foto: Getty Images/iStockphoto