Afbeelding

Blog Liz Barclay: ‘De groeistuip van Newton Stud lijkt niet meer te stuiten’

Algemeen
Advertisement
Drie jaar geleden, op de hengstenkeuring in Den Bosch, hoorde ik voor mij twee dames in het Engels met elkaar praten. Een van die dames was Lorna Wilson uit Devon. Ik maakte een praatje en zij vertelde mij net voldoende om te weten dat dit iemand was met een sterke visie en een enorme drang om van de Nederlandse en Duitse stamboeken te leren hoe ze haar eigen fokprogramma aan moest pakken. Ik werd meteen stiknieuwsgierig en vroeg haar of ik een keertje langs mocht komen. ‘Tuurlijk, laat maar weten’.

Keuringen door het land

Ondertussen zette Lorna dit jaar in haar eentje ook nog eens een keer het hele keuringsprogramma in Engeland op z’n kop. Zij gaf fokkers de mogelijkheid om op elf plekken door het hele land verspreid, hun fokproduct te laten keuren, door aan de Europese stamboeken verbonden juryleden. Net zoals de KWPN dat doet. Vorige week stond ik eindelijk bij haar op de stoep. Newton Stud, ook het thuis van sperma-agentschap Elite Stallions, is een bedrijf dat ze enkele jaren geleden kocht en dat geeft haar toegang tot het sperma van honderden hengsten, de crème de la crème, uit heel Europa. Ik wist niet wat ik zag! Dit leek op een hengstenhouderij zoals ik tot nu toe alleen in Nederland heb gezien. Het heuvellandschap verried weliswaar dat we in Engeland waren, maar dat was dan ook alles.

Van taxateur naar de paardenfokkerij

Mijn vermoeden was juist. Lorna Wilson, 38 jaren jong, heeft een enorm goed stel hersens die ze ook heel graag gebruikt. Zij begon haar professionele leven als taxateur en ze reed paard als hobby. Maar, eerlijk en nuchter als Lorna is, over haar eigen rijkunst was ze niet zo heel erg enthousiast. Dus dat doet ze ook niet meer. Fokken wou ze. In 2001 kocht ze de fokmerrie Nicole (Indoctro X Pion) bij wie ze een aantal veulens fokte. Drie ervan werden Grand Prix.

250 hectare

Zeventien jaar later sta ik op een bedrijf van zo’n 250 hectare (’hoeveel precies weet ik echt niet’, zegt Lorna lachend), met een prachtig open loopboxen complex, waar enorme hoeveelheden merries ieder jaar geïnsemineerd worden. Ook worden zo’n 70 draagmerries ‘gefopt met een kind van een ander’ door embryo transfer. Het agentschap Elite Stallions kocht Lorna van de vorige eigenaren, voor wie ze al een tijd werkte. Dit was in 2014 een enorme stap, waardoor Newton Stud in een groeistuip terecht kwam, die niet meer lijkt te stuiten. De hoeveelheid tophengsten waaruit je hier op Newton Stud kunt kiezen is enorm. Alles van Schockemöhle, Nijhof, Blue Hors, Ludger Beerbaum; het houdt niet op. Daarbij komt de goede neus van Lorna goed van pas. Je kunt op haar advies vertrouwen. Dat heeft ze al lang en breed bewezen.

Nauwe laantjes van Devon

Ik reed min of meer tegelijk met een trailer het voorerf op. Een keurige dame met een parmantig blond staartje was net zo opgelucht als ik, dat we Lorna hadden gevonden. Beiden hadden we nogal rond gedwaald door de nauwe laantjes van Devon. Newton Stud ligt aardig verstopt. Deze dame kwam de merrie van haar dochter, die inmiddels in het buitenland werkt, ophalen. Die fase voor moeders dat de kinderen de deur uit zijn, maar mama nog wat ‘losse steekjes’ moet ophalen. Nadat het drie keer bij de plaatselijke dierenarts niet lukte de merrie drachtig te krijgen, was de familie ten einde raad met de merrie naar Newton Stud vertrokken. Daar bleek dat de merrie een infectie in de baarmoeder had. De behandeling door de aan het bedrijf verbonden paardenarts Irma Rosati, oorspronkelijk uit Italië, leek succesvol en de merrie ging nu weer mee naar huis om in het voorjaar, bij de eerste hengstigheid, weer terug te komen.

Veiligste optie

Nou ben ik niet zo op m’n mondje gevallen en toen de aardige dame begon over thuis veulenen, zonder enige ervaring, maar wel met het sperma van een hele goeie en dus dure hengst, floepte ik er zomaar uit: ‘doe het hier, veiligste optie.’ Op Newton Stud komen de merries zo gauw het weer omslaat naar binnen en worden verdeeld in groepen in de grote open boxen. De lichten blijven dan tot 12 uur ‘s nachts aan om de hengstigheid zo vroeg mogelijk te laten beginnen.

Springhengst Chacfly

Als deze mevrouw haar merrie mee naar huis zou nemen, dan is naar alle waarschijnlijkheid het sperma van de zeer populaire springhengst Chacfly tegen de tijd dat deze merrie in het voorjaar op natuurlijke wijze hengstig zou zijn geworden, doodgewoon uitverkocht. Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk reed deze mevrouw zonder merrie weg.

Alarmsysteem aan je achterwerk

Lorna legde uit dat de merries in de groepen nauw in de gaten worden gehouden en bijtijds op een ruime stal voor zichzelf gezet als de geboorte nadert. Voor die tijd wordt aan hun vulvalip al een heel klein alarmsysteempje met een hechtinkje bevestigd. Als het persen begint, dan floept het kleine alarmpje in tweeën, geeft een seintje naar kantoor waardoor er onmiddellijk een aantal mobieltjes afgaan en er bijtijds ingegrepen kan worden, mocht er iets niet helemaal in de haak zijn. Het zal je maar gebeuren, een alarmsysteem aan je achterwerk! Maar het is wel zo veilig en super effectief.

Dikke en dunne groepen

  Als Lorna mij meeneemt op een rondje stallen, vertelt ze hoe de merries, als ze in de herfst naar binnen komen, verdeeld worden in dikke en dunne groepen. Niet alleen maakt de verdeling naar dikte het voerprogramma simpel en veilig. Ook wordt op het bedrijf zelf een heel precies voerproduct gemaakt. Zo kunnen de merries gezamenlijk en in alle rust eten, zonder dat er jaloerse klappen vallen. Lorna vertelt grinnikend: ‘Dat scheelt me personeel, gebroken benen en een hoop hechtingen.’

Gemengd bedrijf

Dit voerproduct is door Lorna’s partner Eddie Hosegood ontwikkeld. De twee zijn overigens niet getrouwd. ‘Geen tijd voor, haha!’ Eddie is namelijk boer en Newton Stud is nog steeds een gemengd bedrijf waar, naast de begrazing van schapen en vleeskoeien, ook graan en mais verbouwd worden. Eddie is altijd geïnteresseerd geweest in het ontwikkelen van gemengde voerproducten en maakt nu zelf een zeer effectieve combinatie van ingrediënten, waar de merries het super op doen. Daarbij is het vanzelfsprekend dat door gemengde begrazing de weilanden in topconditie zijn voor als de merries en veulens in het voorjaar weer naar buiten gaan.

Meer in haar mars

Lorna heeft nog veel meer in haar mars. Haar nieuwste ‘kindje’ is de ‘Elite Foals UK Registration Tour’. Dit zou het hele registratiesysteem van Engeland, dat onbegrijpelijk verwarrend is, wel eens ongelofelijk op z’n kop kunnen zetten. En wat denk je van een ICSI laboratorium? Dat kun je in m’n volgende blog lezen!  
Afbeelding