Afbeelding

Working Equitation Holland: “Een sport voor iedereen!”

Algemeen

Working Equitation Holland is dé Nederlandse vereniging die zich samen met vrijwilligers inzet voor het organiseren van Working Equitation wedstrijden door heel Nederland. Hiermee richten ze zich niet alleen op de Nederlandse Kampioenschappen en topruiters, maar staan ook de basisruiters hoog in het vaandel. De sport wordt steeds populairder en de stap om te beginnen wordt door steeds meer ruiters gezet. Door de wedstrijden zo laagdrempelig mogelijk te maken, hoopt de organisatie dat nog meer combinaties van de sport willen proeven. 

Advertisement

Basis laten groeien

De vereniging houdt zich bezig met professionals die hun weg naar de top zoeken en zorgt voor de afvaardigingen naar de Europese- en Wereldkampioenschappen, maar vindt het nog belangrijker om zich te richten op de lagere niveaus. Daarom organiseren ze regelmatig trainingen en wedstrijden. “Er zijn introductieklassen die te vergelijken zijn met B-niveau dressuur, zodat je de hindernissen in stap en draf kan nemen. We willen juist groeien met de basis. Het EK en WK zijn enorm leuk, maar mensen enthousiast maken over de sport en het bevestigen van de basis, is onze grootste prioriteit”, begint woordvoerder van de organisatie, Mieke van As, te vertellen.

Vertrouwen

Momenteel worden er door het hele land Working Equitation-clinics gegeven, waardoor de sport de laatste jaren een enorme groei heeft doorstaan. “Veel mensen die dit uitproberen, komen erachter dat de paarden het heel erg leuk vinden. Elke keer blijkt dat ieder paard het kan, ongeacht het ras, formaat of leeftijd. In de lagere klassen bestaat de sport uit twee onderdelen; een dressuurproef en een trail. Bij de trail rijd je hindernissen om te testen hoeveel vertrouwen het paard in de ruiter en in het samenwerken heeft. Zo loop je bijvoorbeeld over een brug en wordt de gehoorzaamheid op de proef gesteld, door een bepaalde tijd stil te moeten blijven staan. Je beeldt uit dat je het werk doet wat je normaal met je paard in het land doet, de hogere proeven bevatten bijvoorbeeld een oefening met het openen en sluiten van een hek en het rijden van een slalom”.

Geen voorwaarden

In de hogere klassen is de dressuur ook op een hoog niveau, daarnaast wordt er een onderdeel met koeien toegevoegd. “Als je kijkt naar de wereldtop kan je het wel vergelijken met Grand Prix-niveau dressuur, er wordt dan echt wel wat van je verwacht”. Momenteel is het bestuur bezig om het Nederlands Kampioenschap voor te bereiden, waar je je vrij voor kan inschrijven. “In deze sport zijn er geen vaste klassen, iedereen kan zich inschrijven voor alle niveaus. Alleen voor het werken met de koeien moet je beschikken over een veiligheidscertificaat, maar de rest is open om mee te doen”.

Van As raadt aan om een clinic te volgen om de sport uit te proberen. “Door het hele land worden er regelmatig clinics en trainingen georganiseerd, waar je je altijd voor aan kan melden. Daarnaast zijn er geen voorwaarden verbonden aan het rijden van wedstrijden en hoef je niet lid te worden, dus je kan het gewoon uitproberen als het je leuk lijkt. Mocht je wedstrijden willen rijden of meer informatie willen, zijn we altijd bereikbaar voor vragen”.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.