Afbeelding

De invloed van de Franse fokkerij

Algemeen
Advertisement
Als kraamkamer van de hedendaagse springpaardenfokkerij is Normandië de meer dan geschikte locatie voor het aanstaande WK. De Franse fokkerij was ooit leidend, verloor haar positie, maar zit weer in de lift. Zo gaat ook ons niet ongemerkt voorbij. Toeval of niet, juist dit jaar lijkt de invloed van de Fransen groter dan ooit.

Dieptepunt te boven

Normandië en paarden; het kan in een adem worden genoemd. De edele viervoeter behoort in de West-Franse regio tot de inboedel en nergens in Frankrijk is de paardenconcentratie zo hoog. Historisch gezien verdienen de Normandiërs de nodige credits. Ze bleken in staat een modern sportpaard te fokken, dat mee kon strijden op het hoogste plan, zonder dat er hengsten of merries uit andere landen geïmporteerd moesten worden. Waren de fokkers uit Normandië vanaf 1950 toonaangevend in de fokkerij van springpaarden, deze voorsprong hebben ze door de jaren heen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen en zelfs in een achterstand zien veranderen. Niet alleen de Duitsers gingen de Fransen voorbij, ook de Nederlandse en Belgische paarden kwamen beter uit de verf in de steeds technischer wordende parcoursen. Een combinatie van factoren lag hieraan ten grondslag. Ondertussen zijn de fokkers het dieptepunt, eind jaren 90, te boven. De grenzen gingen (wijd) open voor buitenlands bloed, wat in combinatie met de aanwezige stammen, waarin vermogen, reflexen en instelling al verankerd zaten, tot een inhaalslag leidde.

Zirocco Blue

Juist in 2014, het jaar van de Franse paardensport, is de invloed van de Fransen zelfs opvallend groot in Nederland. Tijdens de KWPN-hengstenkeuring in Den Bosch werden opvallend veel zonen van Selle Français-hengsten aangewezen. Het betrof drie nakomelingen van Baloubet du Rouet, twee van de halve Holsteiner Mylord Carthago (mv. Jalisco B) en eentje van Orient Express (v. Quick Star), Street Hassle (v. Quick Star) en Diamant de Semilly. Een aantal van deze hengsten liep al mee in het voorjaarsonderzoek, wat voor Genius (v. Baloubet du Rouet), Global Express (v. Orient Express) en Gaultier VDL (v. Baloubet du Rouet) een goedkeuring opleverde. Ook de inbreng van Frans bloed in de top van de Nederlandse springsport is opvallend te noemen. VDL Groep Verdi NOP is met Maikel van der Vleuten een van de steunpilaren van de Oranje-equipe en behoort tot de opvallende nalatenschap van de dit jaar overleden Quidam de Revel. Ook VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet) is met Jur Vrieling een troef waar bondscoach Rob Ehrens op kan rekenen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Glock’s London NOP (Gerco Schröder). De Belgisch gefokte voshengst heeft de Frans geregistreerde Nabab de Rêve als vader, die in de fokkerij de lijn van vader Quidam de Revel voortzet. Een andere kandidaat voor Oranje is de Belgisch gefokte Emerald (Harrie Smolders), een zoon van Diamant de Semilly. Een interessante hengst in dit verhaal is de Frans geregistreerde VDL Zirocco Blue NOP’¦ Bovenstaande is een beknopte versie van het fokkerijartikel ‘Franse fokkers invloedrijker dan ooit’ dat verschenen is in het juli nummer van Hoefslag. Foto: Remco Veurink