Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Anky: ‘Reserves hadden mee gemoeten’

Algemeen
Advertisement
Gisteravond schoof Anky van Grunsven aan in het programma NOS Rio Live. Tijdens het avondvullende programma ging de drievoudig wereldkampioen in op de landenwedstrijd die op dat moment nog gaande was. Ten tijde van het interview hing het brons tussen Amerika en Nederland in en ging het er om hoe Laura Graves met Verdades (v. Florett As) zou rijden, aangezien Stef Peters met Legolas (v. Laomedon) een paar grote fouten had in de Special. Uiteindelijk zou Graves boven de 80% uitkomen en verwees ze daarmee het Nederlandse team naar de vierde plaats.
Parzival
Het uitvallen van Adelinde Cornelissen wordt uitgebreid besproken. ‘Deze startplek had ze echt verdiend. Dit zou zijn laatste wedstrijd zijn. Dat gun je niemand.’, aldus de amazone. Van Grunsven legde uit dat het uitvallen van Adelinde ook mentaal invloed zal hebben gehad op de overige ruiters. ‘Dat wil je gewoon niet meemaken. Parzival was ziek, hij had koorts. Hij had een dikke kaak en is waarschijnlijk door een insect gebeten. We zagen in de proef ook dat hij zijn tong uit zijn mond heeft. Hij voelde zich gewoon niet lekker waarschijnlijk. ‘s Morgens hebben ze hem licht getraind en toen liep hij erg fit. Toen is besloten ‘s middags die wedstrijd te rijden, maar halverwege de proef voelde het niet goed en heeft zij opgegeven.’, aldus Van Grunsven. ‘Dat is heel vervelend, maar het geluk is dat we dit keer vier ruiters in de wedstrijd hadden.’, aldus de amazone die hierbij een verwijzing maakt naar het vorige systeem in Londen (2012) en Beijing (2008) waarbij maar drie ruiters de ring in mochten. Hierdoor was er geen wegstreepresultaat. ‘Maar door het wegvallen creëer je wel een mentale druk op de andere ruiters.’, aldus Anky wiens man Sjef Janssen jarenlang bondscoach was van de Nederlandse dressuurequipe.
Reserves verplicht mee
Voor Nederland was er fysiek geen reserveruiter aanwezig in Rio. ‘Dat is niet gewoon, maar we hadden drie reserveruiters die alle drie niet naar de Olympische Spelen wilden reizen, omdat dat een flinke reis en vlucht is. De bondscoach heeft ze daarin erg vrij gelaten, vind ik. Ik denk dat ik als bondscoach had gezegd dat ze hadden moeten gaan. Met dat reizen en vliegen, moet iedereen dat voor zich besluiten en ze hebben die keuze zo gemaakt. Eigenlijk vind ik dat de bond had moeten beslissen dat je bent verplicht om te gaan en die verplichting is niet gesteld. Die keuze is vrij gebleven.’ ‘De andere landen hadden wel een reserveruiter bij zich en dan nog kan het resultaat hetzelfde zijn. Die vierde ruiter kan alsnog je streepresultaat zijn. Als die ook geen goede proef neer zet, leg je ook druk op die andere drie.’ Het hele interview vind je hier. Anky is vanaf circa 1:05 min tot 1.17 min aan het woord Foto: Remco Veurink