Afbeelding
Foto: Remco VeurinkFoto: Remco Veurink

Waarom een zoutblok?

Algemeen
Advertisement
De meeste paardenvoedingspecialisten adviseren om altijd een zoutblok beschikbaar te hebben voor een paard, zodat ze zelf in hun zoutbehoefte kunnen voorzien. Deze behoefte is namelijk voor ieder paard anders. Aan krachtvoer is zout toegevoegd, ruwvoer bevat per kg weinig zout.

1. Natrium en chloride

Zout bestaat uit natriumchloride, een chemische verbinding van natrium en chloride. Beide elementen hebben belangrijke functies in het lichaam, zoals het behouden van de vochtbalans en als component van maagzuur. Zout verdwijnt uit het lichaam met urine en zweet. De zoutbehoefte is o.a. afhankelijk van mate van arbeid en is voor ieder paard anders. Aangezien niemand voor zijn of haar paard precies uitzoekt wat zijn zoutbehoefte is en daar het rantsoen op afstemt, is een zoutblok daarom altijd aan te raden, zodat een paard zijn (extra) zoutopname zelf kan regelen. Bij paarden die veel zweten is nog een extra aanvulling in de vorm van elektrolyten wel wenselijk.

2. Overige mineralen

De meeste zoutblokken bestaan voor 93-98% uit zout, de rest is een variëteit aan overige mineralen en sporenelementen: calcium, selenium, mangaan, koper, fosfor, kalium, magnesium, zwavel, ijzer en zink. De behoefte aan deze elementen kan met een zoutblok niet worden gedekt. Wel helpt een goed zoutblok altijd mee aan de mineralenvoorziening. Een zoutblok kan de dagelijkse behoefte aan zout dekken, maar voor de overige mineralen is zeker een supplement of krachtvoer nodig. Sportpaarden die veel zweten zijn, naast een zoutblok, gebaat bij een extra bron van zout en andere elektrolyten. Lees meer over de toegevoegoede waarde van een zoutblok. Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl) Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de €˜happy athlete' vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht. VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.
Afbeelding