Afbeelding

Zout voor je paard

Algemeen
Advertisement
Een zoutblok wordt altijd geadviseerd door voerspecialisten, zodat je paard zelf in zijn zoutbehoefte kan voorzien. Elk paard is daar namelijk anders in. Aan krachtvoer is zout toegevoegd, ruwvoer bevat per kg weinig zout.

1. Zoutbehoefte

Zout bestaat uit natriumchloride, een chemische verbinding van natrium en chloride. Beide elementen hebben belangrijke functies in het lichaam, zoals het behouden van de vochtbalans en als component van maagzuur. Zout verdwijnt uit het lichaam met urine en zweet. De zoutbehoefte is o.a. afhankelijk van mate van arbeid en is voor ieder paard anders. Aangezien niemand voor zijn of haar paard precies uitzoekt wat zijn zoutbehoefte is en daar het rantsoen op afstemt, is een zoutblok daarom altijd aan te raden, zodat een paard zijn (extra) zoutopname zelf kan regelen. Bij paarden die veel zweten is nog een extra aanvulling in de vorm van elektrolyten wel wenselijk.

2. Mineralenbehoefte

De meeste zoutblokken bestaan voor 93-98% uit zout, de rest is een variëteit aan overige mineralen en sporenelementen: calcium, selenium, mangaan, koper, fosfor, kalium, magnesium, zwavel, ijzer en zink. De behoefte aan deze elementen kan met een zoutblok niet worden gedekt. Wel helpt een goed zoutblok altijd mee aan de mineralenvoorziening. Een zoutblok kan de dagelijkse behoefte aan zout dekken, maar voor de overige mineralen is zeker een supplement of krachtvoer nodig. Sportpaarden die veel zweten zijn, naast een zoutblok, gebaat bij een extra bron van zout en andere elektrolyten. Bron: Hoefslag Foto: Shutterstock