Afbeelding
Foto: Remco Veurink

‘Kijk verder dan de kleur’

Algemeen

Want wat zegt eigenlijk het exterieur? Het verleidelijk om als een blok te vallen voor die volle voorpluk of een unieke kleur. Een grondige blik op het exterieur, is echter noodzakelijker. In de Hoefslagspecial ‘Eigen Paard’ geven dierenarts Morgan Lashley en exterieurkenner Marian Dorresteijn inzicht in de belangrijkste aandachtspunten.

Advertisement

Houding

“Om goed te kunnen beoordelen hoe een paard exterieurmatig in elkaar zit, moet je het onderscheid kunnen maken tussen houding en conformatie”, licht Morgan Lashley toe. “Conformatie is hoe het skelet in elkaar zit en is aangeboren, terwijl houding aangeleerd kan zijn. Soms trekt een paard bijvoorbeeld zijn rug hol omdat de buikspieren onvoldoende aanspannen. Zodra datzelfde paard getraind wordt, kan die weke rug positief veranderen. Daarom moet je houding en conformatie los van elkaar zien. Bij een paard met een conformatiefout is het raadzaam om te kijken naar de ernst van de afwijking. Gaat het om een grote afwijking, dan bestaat het risico op overbelasting van bepaalde structuren en dat veroorzaakt weer blessures. Een conformatiefout betekent niet dat het paard geen aanleg heeft voor de sport, maar de vraag is hoe duurzaam het lichaam reageert op de sport.”

Verbinding

Een paard moet in beweging de bovenlijn op een natuurlijk e manier aanspannen. Kies voor een paard met goede verbindingen’, adviseert Marian Dorresteijn. “Vanaf de nek tot en met het spronggewricht moet een paard vloeiend gelijnd zijn en een paard hoort voldoende lengte te hebben. Er moet ruimte zijn voor de ontwikkeling van spieren. Een paard hoort vanuit het achterbeen te bewegen en door die goede verbindingen kan de energie van achteren naar voren, door het lichaam, worden doorgegeven.”

De Werkhovense dressuuramazone en lid van de KWPN hengstenkeuringscommissie vindt de juiste verhoudingen belangrijk. “De exterieuronderdelen moeten bij elkaar passen, zodat het paard in balans staat en beweegt. Het hoeft niet per se nadelig te zijn als een paard een kleine afwijking in zijn exterieur heeft. Het is daarentegen wel belangrijk dat het exterieur de sportprestatie niet in de weg staat.” Het zijn slechts twee exterieurpunten die volgens Lashley en Dorresteijn veel aandacht verdienen. Weten wat ze zeggen over de kaak en nek, rug, voeten, beenstand en het begrip ‘overbouwd’? 

Tekst: Steef Roest Foto: Remco Veurink