Afbeelding
De Hoefslag

Yvon Looren €“ de Jong: “We zijn van ver gekomen”

Dressuur
Advertisement
Yvon Looren €“ de Jong besloot na de verkoop van haar eerste paard, opzoek te gaan naar een opvolger waar ze de sport mee in kon. Ze kwam terecht bij Johnson-zoon Heaven, die op dat moment niet aangeschreven stond als het meest brave paard. Toch besloot ze de uitdaging aan te gaan, een beslissing die op dit moment zijn vruchten af begint te werpen. Vlak nadat haar vorige paard weg was, hoorde Looren €“ de Jong dat een kennis een paard te koop had staan. "Ik ging er zonder verwachtingen heen, gewoon om te kijken wat hij had staan. Zo zag ik ook Heaven voor het eerst, als ruwe diamant. Hij had een mega dikke wintervacht, weinig bespiering en een slome uitdrukking€, blikt ze terug. "Toch zag ik dat het misschien iets kon worden. Al blijft het op dat moment natuurlijk gokken, dus ik wilde hem wel even zien lopen€.

Blinde paniek

[caption id=”attachment_191119” align=”alignright” width=”300”] Juli 2019[/caption] Heaven werd even gelongeerd alvorens de amazone de keuze maakte om hem mee te nemen. "Toen ik hem zo zag bewegen werd het een stuk interessanter. Zijn toenmalige eigenaar vertelde dat hij Heaven had overgenomen van een meisje die met hem wilden starten, maar dat hij niks anders deed dan staken. Hij kon uit het niks in blinde paniek schieten en vol er vandoor gaan. Zelf was ik na de verkoop van mijn oude paard opzoek naar een ongecompliceerd paard om mee verder te kunnen, maar op de een of andere manier leek Heaven me wel een leuke uitdaging om te proberen€. Na het longeren besloot Looren €“ de Jong ook een stukje onder het zadel te proberen. "Ik stapte op, en het eerste wat ik voelde is een paard dat niks te verzetten had en zo slap was als een vaatdoek. Hij had geen spieren en als ik stuurde moest ik opletten dat hij niet om zou vallen, hij was gewoon niet ontwikkeld. Toch voelde ik, op het moment we gingen draven, dat het nog wel eens wat kon worden. Hij deed het wel voor me als ik iets van hem vroeg, hij werkte gewoon mee, dat viel mij heel erg op€.

Op proef

De amazone sprak af dat ze het paard een maand mee zou nemen op proef, voordat ze hem zou kopen. "In die maand tijd hebben we hem goed uitgetest en hebben we de grenzen opgezocht van wat hij wel en niet kon. Daar kwam al heel snel uit dat hij heel bang was en alles super spannend vond. Als ik het zadel op zijn rug wilde leggen stond hij helemaal samengeknepen en zette hij zich een soort van schrap, alsof er elk moment iets kon gebeuren. Onverwachte dingen vond hij heel spannend en kon hij ook echt van schrikken. Als we aan het rijden waren en iemand gooide bijvoorbeeld een schepje voer in de voerbak van een ander paard, zette Heaven het op een rennen. Hij reageerde op alles en was zo met zijn omgeving bezig dat als er tijdens het werken iets anders ging dan hij verwachtte, hij in volle paniek schoot€.

Stapje voor stapje

“In het begin heb ik het er met mijn instructrice Cecile Beau wel over gehad of dit wat zou worden. In de tussentijd was ik zelf verliefd geworden op Heaven, maar ik moest wel zeker weten dat ik het aan zou kunnen. Want een paard waar je geen fatsoenlijk rondje door de bak mee kon rijden zonder dat hij weg vliegt is wel een uitdaging. Samen met haar heb ik toen gekeken hoe we Heaven wat meer vertrouwen in zichzelf konden geven, want dat was helemaal weg. Als hij dan een keer een foutje maakte nam hij dat zichzelf heel erg kwalijk, wat natuurlijk niet moet. We besloten dat we de training aan zouden pakken in hele kleine stapjes, zonder druk aan de voorkant. We lieten hem zijn eigen houding zoeken, het enige wat we van hem vroegen was dat hij voorwaarts bleef gaan€. Ze vervolgt: “Elke stap die goed ging, waren we blij mee, ook al waren het maar drie drafpassen die hij rustig liep. Zo hebben we dat telkens uitgebreid, wat resulteerde in dat we steeds meer overwonnen. Heaven liep steeds meer ontspannen en als er in iets gebeurde voelde ik dat van tevoren al aankomen, omdat hij zich dan aanspande achter, dan kon ik op tijd ingrijpen. Zodoende zijn we dat heel langzaam uit gaan breiden€.

Heel snel

In deze tijd stond Heaven op een grote pension- en handelsstal. "Hier stonden zo veel paarden, dat hij gewoon niet de rust kon vinden. Dus toen heb ik besloten om hem te verplaatsen naar een kleinere, rustige stal. Dat is echt een hele goede beslissing is geweest. Het was echt een wereld van verschil. In de eerste instantie is Heaven wel echt zoekende geweest, omdat hij met allemaal nieuwe indrukken te maken kreeg, maar uiteindelijk werd dat steeds beter. Op dit moment geeft hij bijna geen kik meer, hooguit van iets onverwachts waar wij ook van zouden schrikken€. Grondwerk heeft een grote rol gespeeld in de weg hiernaartoe. "Op deze stal hadden we de ruimte om te werken met onbekende voorwerpen, zoals paraplu's, vlaggen, zeilen en lappen stof. Elke keer als ik zag dat hij het kon hebben, en niet meer schrok, dan prees ik hem aan alsof hij het beste paard ooit was. Dat ving hij zo goed op, dat hij op een gegeven moment alles goed vond€. Vorige jaar maart startte de combinatie voor het eerst op wedstrijd. "Voor mijn gevoel gaat het nu heel snel. We zijn begonnen in het B, helemaal vanaf het begin dus, en gelijk begonnen de punten binnen te stromen. Vanwege corona rijden we nu alleen online, wat ervoor zorgt dat we nu M1 met winst starten. Af en toe realiseer ik me even hoe goed het nu gaat, en waar eigenlijk vandaan komen€, vertelt de amazone eerlijk. "Dat we hier zouden komen is altijd al een droom geweest. Maar ik had niet verwacht dat het zo snel al zou lukken€. Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto’s: Privébezit
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding