foto: Remco VeurinkVeronique Swagemaekers aan het werk
foto: Remco VeurinkVeronique Swagemaekers aan het werk Foto: Remco Veurink

Sportpaardenbegeleiding: het inspuiten van gewrichten

Algemeen

Tekst: Steef Roest Foto: Sabine Timman /  Remco Veurink

Advertisement
“Iedereen” doet het en niemand praat erover. Het inspuiten van gewrichten bij paarden.....  Is er reden tot geheimzinnigheid? Dressuuramazone Katja Gevers vindt van niet. “Als je stappen wilt maken in de dressuursport kun je niet zonder veterinaire begeleiding. Dat is in de humane sport niet anders.”


Wat houdt het in?

Om eerst maar eens uit te leggen waar het nu precies om gaat: het inspuiten van gewrichten wordt gedaan met een combinatie van een kunstmatige gewrichtsvloeistof (hyaluronzuur) en ontstekingsremmers (corti-costeroïden). Het doel is om een overbelast gewricht te herstellen.  
“Het is een ontstekingsremmer, want je hebt te maken met kapselontsteking”, legt sportdierenarts Veronique Swagemakers uit. Zij behandelt ook de paarden van Katja Gevers. 
“Belangrijk om te weten is dat een gewrichtsontsteking geen ontsteking is die ontstaat vanuit een bacterie of abces. Gewrichtsontstekingen zijn zogenaamde steriele ontstekingen die vergelijkbaar zijn met een peesontsteking. Die kun je wegnemen met een ontstekingsremmer.”

Waarom?

Door het werk kan er instabiliteit in gewrichten ontstaan die zorgt voor overbelasting. Hoewel maar weinig ruiters daar vrijuit over spreken, worden veel sportpaarden ondersteund met gewrichtsbehandelingen. Door minder functioneel bewegen kunnen volgens Swagemakers kleine problemen ontstaan. “In de praktijk zie ik paarden in de lappenmand terechtkomen die in eerste instantie eigenlijk een relatief eenvoudig probleem hebben. Dat kleine probleem zorgt voor verminderd functioneren. Hierdoor gaan paarden compenseren met allerlei blessures tot gevolg. De huidige therapie blijft vaak te veel gefocust op het helen van die gevolgen. Als je kijkt naar de totale functionaliteit van het paard, kun je door een behandeling waar inspuiten deel van kan uitmaken blokkades in een vroeg stadium wegnemen en krijg je het paard weer aan het werk.





foto: Remco VeurinkVeronique Swagemaekers aan het werk