Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Paardenverbod voor zwaarlijvige amazone op graatmager paard *foto’s*

Algemeen
Advertisement
Een Britse amazone mag geen paarden meer houden, nadat ze een foto van haar paard op Facebook plaatste. Op de foto was namelijk een graatmager ex-renpaard te zien. En ondanks dat het dier zo mager was, reed de amazone nog steeds op het arme dier.

Uitrijdeken als camouflage

De 22-jarige Engelse Charlotte McPherson werd door paardenliefhebbers aangemeld bij de dierenbescherming (RSPCA), nadat ze haar graatmagere paard Thor (racenaam Hoare Abbey) reed op een publiek evenement in maart.De achterhand bedekte ze met een uitrijdeken, die de uitstekende botten camoufleerde. Maar nadat er professionele foto's verschenen van het evenement op Facebook, waren er verschillende mensen die haar bij de dierenbescherming rapporteerden. Charlotte wordt beschuldigd voor het veroorzaken van onnodig lijden van haar paard, door de oorzaak van zijn lichaamsconditie niet te onderzoeken en te behandelen én omdat ze er dus ook niet in slaagoede om hem te beschermen tegen pijn, lijden, ziekte en verwondingen door hem in deze lichaamoestoestand te berijden. Daarbij komt ook nog eens dat hij een pijnlijke plek op zijn rug had, dat onder het zadel zit.

Bodyscore van 0

Ze werd een verbod opgelegd voor het houden van paarden voor de komende tien jaar. Ze zal ook 160 uren onbetaald werk moeten verrichten, en ze moet 360 pond betalen. De tien jaar oude Thor is nu in betere handen. Een medewerker van de dierenbescherming zei: ‘Hij was ongelooflijk mager. Je kon zo goed als elk bot in zijn lichaam zien. Hij kreeg een bodyscore van 0 op 5, omdat hij zo dun was.’ Charlotte zou hem in deze toestand nog twee keer per week bereden hebben. Nadat een dierenarts hem had onderzocht, bleek het paard rond te lopen met een flinke wormeninfectie. ‘Het was een lang proces om hem weer op het juiste pad richting herstel te krijgen. Een ontwormingskuur indienen zou namelijk dodelijk geweest zijn voor hem, gezien zijn lichaamoestoestand. Maar na vijf maanden is het toch gelukt om hem weer in een goede conditie te krijgen, zonder wormen.’ Intussen heeft het paard ook een nieuwe, betere thuis gekregen.

Gechoqueerd

Ook de organisator van de €˜Fun Ride', waar Charlotte aan deelnam met haar paard en de uitrijdeken, voelde zichzelf enorm slecht nadat hij wist dat Charlotte met zo een graatmager paard had deelgenomen. ‘Wij hebben veterinairs rondlopen die de paarden controleren, maar door de uitrijdeken hebben ze dit niet opgemerkt. We zagen het pas nadat ze had deelgenomen en het deken afnam. We waren allemaal zwaar gechoqueerd over de toestand van het dier. Ik walgoede er van toen ik het zag, ik heb in heel mijn leven nog nooit een paard in zo een slechte conditie gezien! Ik ben blij dat de rechter juist gehandeld heeft, en dat zij een goede straf opgelegd kreeg.’ Klik hier voor foto’s  Foto: Remco Veurink Bron: Horses 24