Afbeelding

Zit jij wel lekker in je zadel?

Algemeen
Advertisement
De Canadese zadelmaker Jochen Schleese ziet vaak dat ruiters zich veel drukker maken over of hun zadel goed zit bij hun paard. €˜Dat is ook erg belangrijk. Maar het is net zo belangrijk dat het zadel ook voor jou goed zit', aldus Schleese op Horsetalk.

Kijken naar de ruiter

Er wordt bij het aanmeten van een nieuw zadel gekeken of het comfortabel zit voor de ruiter. Maar volgens Schleese zou er nog veel meer naar het lichaam van de ruiter gekeken moeten worden tijdens het ontwerpen en passen van een zadel. In de loop der jaren is er meer kennis bijgekomen over de lichamen van ruiters en hun zadels. Zadelmakers proberen deze informatie zo goed mogelijk te gebruiken om zadels te maken die goed zijn voor paard én ruiter. Verschillende aspecten zijn belangrijk bij de juiste pasvorm zoals bekkenkanteling, breedte van het zitbeen en het gewicht van de ruiter. In dit artikel wordt ingegaan op de verhouding tussen boven- en onderbeen en de plaatsing van de stijgbeugelstang aan het zadel.

Mannen en vrouwen

Bij de meeste vrouwen is het bovenbeen (gemeten vanaf de bovenkant van de bekken tot aan de zijkant van de knie) langer dan het onderbeen (gemeten vanaf de zijkant van de knie tot de vloer). Dit klinkt misschien onbelangrijk, maar dit verschil kan van invloed zijn op hoe het been tegen het paard €˜hangt'. Bij mannen is het bovenbeen en onderbeen vaak dezelfde lengte en hierdoor vallen de benen van nature recht naar beneden vanaf de heup.

Stijgbeugelstang

De stijgbeugelstang is een steunpunt en het stijgbeugelleer hangt hierin. Dit vormt een slinger die het lichaamsgewicht draagt als de ruiter zijn gewicht in de beugel duwt. Zwaartekracht wint altijd, dus als de stijgbeugelstang te ver voor de heup van de ruiter ligt, zwaait de stang het onderbeen naar voren. Dit zorgt voor een verkeerde houding van de ruiter en de ruiter zit dan alsof hij op een stoel zit.

Zwaaiend onderbeen

Zolang het paard stapt, is dit probleem nog wel op te vangen omdat de ruiter in evenwicht kan blijven zonder de stijgbeugels te gebruiken. Maar zodra het paard in draf gaat, zal het gewicht van de ruiter in de stijgbeugels komen. Het onderbeen zal naar de rustpositie van de stijgbeugelstang slingeren. Tijdens het licht rijden zal het onderbeen heen en weer zwaaien tegen de zijkant van het paard en de bekken van de ruiter wordt mogelijk in de pommel geschommeld. Daarnaast kan het ook dat de ruiter achterover valt om te proberen in evenwicht te blijven.

Nooit ongemakkelijk

Wanneer je in je zadel zit, zou je je nooit ongemakkelijk moeten voelen of uit balans omdat het zadel je in een bepaalde (verkeerde) positie plaatst. Wanneer je op het zadel gaat zitten en je voelt dat je onderbeen zwaait, je bonkt op de pommel wanneer je licht rijdt of je knieën komen over de voorkant van de flap, dan moet je misschien je boven- en onderbeen opmeten en controleren of de stijgbeugelstang wel op de juiste plek zit voor jou. Er zijn nog veel meer onderdelen van het zadel die invloed hebben op houding, maar de stijgbeugelstang is een belangrijk onderdeel voor een perfecte zithouding. Lees het hele artikel op Horsetalk. In het artikel worden voorbeelden getoond aan de hand van foto’s. Bron: Horsetalk Foto: Jennifer-Fotografie