Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Jennifer-Fotografie

5 x Vervelende kwaaltjes in de zomer

Verzorging Opvallend

Genieten zeg, dat warme weer! Toch kleven er voor paarden ook minder leuke kanten aan de zomer. Hoefslag zocht uit wat je aan deze vervelende kwaaltjes kunt doen.

Advertisement

1. Auw, verbrand!

Paarden met witte sokken en roze neuzen lopen het risico dat ze verbranden als ze de hele dag in de felle zon op de wei staan. Voor de meeste schimmels geldt dit niet; die hebben weliswaar een lichte vacht, maar wel een gepigmenteerde huid. Paarden met een lichte kleur vacht en bonte paarden kunnen wel snel verbranden. Op de plekken waar witte haartjes zitten is de huid gevoeliger en wordt hij gauw rood, gezwollen en daardoor geïrriteerd. Als je het niet in de gaten houdt, kunnen er blaasjes, korstjes en barstjes ontstaan.

Factor 30

Zonnebrand voorkomen is natuurlijk het allerbeste. De witbehaarde huid is dun en gevoelig en kun je het beste insmeren met sunblock. Er bestaan speciale middelen voor paarden, maar zonnebrandcrème met een hoge factor voor baby’s doet hetzelfde en is vaak goedkoper. Ook effectief voor paard die snel verbranden, is een speciale UV-werende deken. Als het kwaad al geschied is kun je de blaasjes en korstjes het beste goed verzorgen met bijvoorbeeld zinkzalf. Dit beschermt tegen UV-straling en werkt ontstekingsremmend. Bij milde verbranding, waarbij de huid niet kapot is maar alleen rood, kan een paard nog wel beschermd met een deken of neusnetje de wei op. Is de huid al in zo’n ver stadium verbrand dat er korsten en blaren te zien zijn dan is het verstandig je paard uit de zon te houden. Een deken is dan al geen optie meer, omdat de stof zal irriteren op de wonden en deze kunnen gaan broeien. Bij zonnebrand in dat stadium is het aan te raden de dierenarts in te schakelen.

2. Auw, hij bijt!

Niet alle insecten, zoals muggen, steken, sommige bijten. Je hebt het zelf misschien ook weleens gemerkt als je de zoveelste vast genestelde daas van de hals van je paard probeerde te krijgen. Bij warm weer zijn dit soort insecten paarden en ruiters flink tot last.

In de val

Iedere zomer gaan we in de weer met anti-daassprays. Het is fijn dat ze bestaan, alleen komen dazen niet af op geur, maar op warmte. Tegen ander stekend gespuis kan de spray kan in het begin nog wel werken, maar zodra een paard gaat zweten, wordt de werking minder. Wat wel goed werkt tegen dazen op de wei, is een dazenval. De zwarte bal lokt de insecten doordat deze beweegt in de wind en opwarmt door de zon; dazen zien de bal aan voor een paard. Boven de bal hangt een vangnet waar de insecten vanzelf in vliegen. Per hectare een dazenval plaatsen is het meest zinvol. Ook kun je je paard een vliegendeken omdoen als hij op het land staat. Een deken met hals en eventueel hoofdkap geeft bijna volledige bescherming. Er zijn zelfs speciale vliegendekens waar je mee kunt rijden.


3. Argh, jeuk!

De vrouwelijke Culicoïdes mug, ook wel knut genoemd, veroorzaakt de irritante jeuk waar paarden met zomereczeem door geteisterd worden tijdens de warmere maanden. Paarden die last hebben van deze staart- en maneneczeem zijn overgevoelig voor het speeksel van de knut. Ze krijgen daardoor jeuk en schuren vaak hun huid, staart en manen kapot. Tot bloedens toe. Het ‘eczeemseizoen’ loopt gemiddeld van maart tot oktober.

Inpakken

Hét geneesmiddel tegen zomereczeem bestaat (nog) niet. Er zijn verschillende poeders en smeersels ontwikkeld, maar die werken niet voor ieder paard zoals gehoopt; het is een kwestie van uitproberen. Gelukkig kun je op een goede manier met eczeem omgaan. Een speciale eczeemdeken werkt het beste als bescherming tegen insecten. De meeste dekens bedekken je paard van nek tot staart en voor het beste effect is het aan te raden de deken 24/7 om te houden, van ongeveer maart tot oktober. Ook kun je kiezen voor een andere plek of een ander tijdstip op de wei. Tijdens schemer zijn de muggen vaak actiever; voor een eczeempaard is het prettiger om rond die tijd binnen te staan. Als het binnen de mogelijkheden ligt, zou je je paard verplaatsen naar een locatie waar minder knutten zitten, dus niet in bosrijk gebied, maar bijvoorbeeld aan de kust.

4. Bah, warm!

Wij mensen vinden 25 graden heerlijk en genieten op een warme dag het liefst de hele dag van de zon. Dat geldt niet voor paarden. Bij lagere temperaturen functioneren ze beter dan met warm weer. Paarden raken namelijk drie tot tien keer sneller oververhit dan een mens. Ze krijgen het sneller warm dan wij, omdat ze een grotere massa en een hogere percentage actieve spieren hebben. Een Arabier kan beter tegen warmte dan een warm- of koudbloed, maar vrijwel alle paarden hebben last van hitte.

Wat kun je er tegen doen?

Door te zweten koelen paarden hun lichaam af. Ze kunnen wel twintig liter vocht per uur verliezen. Zout in het zweet van paarden is vier keer meer geconcentreerd dan bij de mens. Daarom krijgen sportpaarden die zware inspanningen moeten leveren vaak extra elektrolyten toegediend. Als een paard overdag in de wei staat, is een schaduwplek erg belangrijk; er moet een plek zijn om verkoeling op te kunnen zoeken. Op heel hete dagen is het handig om ‘s ochtends vroeg of tijdens de schemer te rijden. Midden op de dag kun je een paard het beste opstallen mits de stal geen sauna is en een aantal keren per dag de benen afspuiten met koud water.

5. Droge hoeven

Warmte in de zomer gaat vaak gepaard met droogte. Voor de paardenhoeven kan dit betekenen dat ze droog en hard worden en daardoor afbrokkelen. In droge periodes is het moeilijk om de hoef vochtig te houden en dat zorgt ervoor dat de hoeven barstjes krijgen of vanaf de draagrand gaan brokkelen.

Voetenbad

In de warme maanden met veel droogte is het verstandig de hoeven extra vocht te geven. Wat goed werkt is een water- of modderbad. Dit heeft het beste effect als een paard hier rond de twintig à  dertig minuten in staat. Om te zorgen dat de hoeven zo goed mogelijk blijven, kun je na het hoefbad olie of vet gebruiken. Deze producten trekken niet i­n de hoef, maar zorgen dat vocht er niet uit kan. Iedere dag een voetenbadje is overbodig en bovendien niet goed voor de hoeven; het hoorn wordt er te zacht van. Als de hoornkwaliteit echt slecht is, kan een supplement met biotine helpen. Dit bestandsdeel zorgt voor een betere structuur in het hoornweefsel. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mphorsesr.nl niet toegestaan 

Foto: Jessica Pijlman