Afbeelding

Dazen: wat zijn het precies en wat doe je eraan?

Welzijn Opvallend

Dazen vormen bij windstil en warm weer een irritante plaag voor veel paarden en eigenaren. Deze forse, stevig gebouwde vliegen met grote ogen hebben in de volksmond vele andere namen zoals paardenvliegen, steekvliegen, bremzen, blindazen, blinde dazen of blinde vliegen. De aanwezigheid van dazen maakt het voor paarden steeds vaker onmogelijk om (langere tijd) buiten te lopen in zwoele zomers. De beet van de daas doet paard en mens namelijk flink pijn.

Advertisement

Niet steken, maar snijden

Dazen zijn een familie van bloedzuigende insecten. De bekendste is de regendaas. Dazen hebben grote metaalkleurige facetogen, zijn grijs of bruin van kleur, hebben vlekkerige vleugels en een licht gestreept lijf en zijn 15-25 millimeter groot. Dazen hebben geen angel en steken dus niet. Wel hebben ze een snuit die bestaat uit vele mesjes, die bij een beet de huid als het ware een beetje opensnijdt. Ze kunnen daardoor ook door dunne kledingstukken als T-shirts heen bijten. Dazen leggen honderden of duizenden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, de modder, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich tot larven en poppen en ontpoppen als het warm en zwoel weer is. De meeste dazensoorten zijn slechte vliegers, waardoor je bij veel wind weinig dazen zult zien.

Horzels zijn anders

Horzels zijn grote, dikke harige vliegen (bijna hommelgrootte) en hebben een groenachtige glans, kromme kleurige strepen over de grote facetogen. Horzels steken of bijten niet en zijn sterke vliegers. Horzels leggen hun eitjes in de huid. Horzellarven leven van die huid en graven er gangen in, wat ontstekingen kan veroorzaken en lijkt op zware schurft. Alleen de vrouwtjesdazen bijten, omdat zij bloed nodig hebben om hun eitjes te laten rijpen. Sommige soorten zijn heel snel en achtervolgen hun prooi hardnekkig tot soms wel een kilometer lang. Ze bijten vrijwel meteen en kunnen na de beet niet snel wegvliegen, omdat ze het bloed moeten opzuigen. Paarden proberen de dazen te ontvluchten, raken in paniek, gaan rennen en worden drijfnat van het zweet met allerlei nare gevolgen van dien.

Vliegendeken of dazenval biedt soelaas

Dazen komen vooral af op donkere kleuren, warmte, zweet en beweging en worden amper afgeschrikt door geuren, waardoor veel anti-daassprays weinig effect hebben. Een goede manier om dazen te bestrijden, is door het plaatsen van een of meerdere dazenvallen in de wei of paddock. Ook een vliegendeken is een effectieve manier om je paard te beschermen. Sommige paarden en pony’s hebben er zoveel last van dat je hem ook tijdens een ritje helemaal moet inpakken. 

Bron: Hoefslag 

Foto: Shutterstock