Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Voorkom uitdroging bij zwetend paard

Verzorging Opvallend

Elektrolyten worden ingezet om verloren ‘zweetmineralen’ na zware arbeid weer aan te vullen. Een zwetend paard verliest ook de mineralen natrium, kalium, magnesium, chloor, calcium en magnesium.

Advertisement

Noodzakelijk

Deze mineralen zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam; tekorten hebben invloed op de zenuw- en spierwerking. Daarom moeten elektrolyten na verlies worden aangevuld.

1. Elektrolyten in water

Een paard dat heel veel gezweet heeft, is naast vocht ook veel elektrolyten verloren. Hierdoor is naar verhouding de hoeveelheid water in het lichaam hoger en de hoeveelheid elektrolyten lager. Het lichaam denkt daardoor dat het genoeg gehydrateerd is en de dorstprikkel blijft vervolgens uit. Bij de toediening van elektrolyten is het daarom belangrijk dat een paard gaat drinken. Het oplossen van elektrolyten in drinkwater is een ideale manier om zowel water als elektrolyten toe te dienen.

2. Elektrolytenpasta

Elektrolytenpasta’s bevatten alleen elektrolyten en zijn zeer handig in het gebruik. Ze kunnen ook gemakkelijk tijdens inspanning worden toegediend. Een nadeel is dat het paard na toediening van de pasta ruim water beschikbaar moet hebben.

3. Elektrolyten in het voer

Voor paarden die dagelijks zwaar moeten presteren (of bijvoorbeeld arbeid verrichten bij zeer warm, vochtig weer) zijn gebaat bij een dagelijkse extra aanvulling van elektrolyten. Dit kan gemakkelijk door een elektrolytenmix in poedervorm aan het voer toe te voegen, maar het toevoegen van elektrolyten aan water of slobber heeft de voorkeur om de hoeveelheid vocht zeker te stellen. Daarnaast wordt er voorkomen dat het paard de poeder niet opeet.

Overdosing

Niet alle paarden hebben een extra aanvulling van pure elektrolyten nodig. Wanneer een paard niet extreem hoeft te presteren en ‘normaal’ (=niet extreem veel) zweet, worden de elektrolyten voldoende aangevuld met de voeding en een zoutblok. Overdosering met elektrolyten veroorzaakt een disbalans in de mineralenvoorziening, met allerlei mogelijke gevolgen. 

Bron: Hippos / CAP Magazine 

Foto: Remco Veurink