Afbeelding
wolven, omheining

Wolf doodt ponyveulen in Duitsland

Algemeen Wolvenleed
Advertisement
Net als in Nederland is de wolf in Duitsland bezig aan een comeback. Dat heeft ook nadelige gevolgen; in de deelstaat Nedersaksen, in het noord-westen van Duitsland, heeft een wolf een veulen gedood. Het ministerie van landbouw heeft dat bevestigd.

Aanval

Het Shetland-veulen liep met zijn moeder in de wei in het plaatsje Stöcken. Op woensdagochtend vonden de eigenaren het diertje levenloos naast zijn moeder. Die raakte door de aanval ook gewond. Omdat officieel is vastgesteld dat het veulen is gedood door een wolf, heeft de eigenaar recht op een financiële tegemoetkoming.

Veulenseizoen

De Duitse Hippische Federatie (FN) raadt paardeneigenaren aan voorzorgsmaatregelen te nemen.  ‘We moeten ons realiseren dat de wolf een echte bedreiging voor ons vee vormt,’ aldus Breido Graf zu Rantzau van de FN.  ‘Helemaal wanneer straks het veulenseizoen weer aanbreekt.’ In april van dit jaar publiceerde de FN een rapport over de terugkeer van het roofdier naar Duitsland. Het dier was er zo’n 150 jaar nagenoeg uitgestorven.

Angst van boeren

Dierenrechtenactivisten juichen over de terugkeer van de wolf, maar boeren zijn bezorgd over hun vee. De dood van het veulen is een bewijs dat de angst van de boeren reëel is. Hoewel de FN over het algemeen verheugd is over het feit dat een bijna uitgestorven diersoort zich in Duitsland heeft gevestigd, mag dit niet ten koste gaan van huisdieren en vee. Verschillende organisaties hebben daarom de handen ineen geslagen en een ‘Wolf-actieplan’ samengesteld. Bron: St-Georg Foto: archief