Afbeelding

Bram Chardon: ‘Ik heb hoge verwachtingen van dit span’

Algemeen
Advertisement
De Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Leipzig ontaardde evenals in Genève en in Mechelen in een nek-aan-nek race tussen Bram Chardon en regerend Wereldbekerkampioen Boyd Exell. De Australiër eiste uiteindelijk de overwinning op. Koos de Ronde eindigoede op de vierde plaats. IJsbrand Chardon maakte een fout en werd achtste.

Foutloze rit

Bram Chardon zette als eerste starter in de drive-off een snelle foutloze rit neer waar de als tweede geplaatste Zwitser Jérôme Voutaz met zijn Freiberger paarden niet aan kon tippen. Alle ogen waren vervolgens gericht op Boyd Exell die met 5 seconden voorsprong de ring in ging, aangezien de tijden van beide manches bij elkaar werden geteld. Er rolden maar liefst twee balletjes bij Exell, maar de Australiër passeerde de finishlijn met nipt één seconde voorsprong op Bram Chardon waardoor hij alsnog met de winst aan de haal ging. De 10 Wereldbekerpunten gaan echter alsnog naar Chardon, omdat Exell met een wild card reed.

Snelle tijd

Koos de Ronde reed in Leipzig met twee van zijn Lipizzanerpaarden achter zijn ervaren voorspan. Zijn basistijd was erg snel, maar helaas rolde er een balletje waardoor De Ronde net de drive-off miste. Teleurstelling voor IJsbrand Chardon, die kostbare tijd verloor toen hij in de eerste omloop bijna een verkeerde poort reed in de marathonhindernis. Chardon wist zijn span terug te zetten en voorkwam hiermee 20 strafseconden, maar was niet meer in de gelegenheid dit goed te maken.

Conversano XXIV 3 2I

Bram Chardon maakte in Leipzig in zijn voorspan gebruik van de Lipizzaner Conversano XXIV 3 2I in plaats van de bonte Casper waarmee hij op vrijdag tweede werd: "Ik heb dit paard al eerder dit seizoen gebruikt in Lyon en Boedapest, hij is net wat sneller dan Casper. Mijn plan is om hem ook in Bordeaux te gebruiken dus vandaar dat ik er bewust voor heb gekozen om hem vandaag in te zetten.€ De menner merkte in de tweede helft van de tweede omloop dat de Lipizzaner iets conditie miste. "Ik raakte wat druk kwijt, waardoor ik een paar seconden verloor. Ik blijf deze opstelling doortrainen, ik heb hoge verwachtingen van dit span. Ik probeer steeds dichter bij Boyd te komen, het moet een keer lukken dat ik hem voor kan blijven!€ De finale van de Wereldbeker is in Bordeaux op 9 en 10 februari 2019. Bron: KNHS Foto: archief