© DigiShots
Bram Chardon FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots Foto: Digishots

Bram Chardon beste Nederlander in WB vierspannen Mechelen

Algemeen
Bram Chardon  heeft met twee snelle ritten de derde plek veroverd in de wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Mechelen. Door twee gevallen balletjes in de drive-off moest Bram de zege overlaten aan Australií«r Boyd Exell, die dit wereldbekerseizoen nog ongeslagen is en dus bovenaan staat in de ranking. Het jonge Belgische talent Dries Degrieck werd knap tweede met een foutloze rit in een tijd van 140,65 seconden.

Onmogelijke opgave

Als tweede starter dook Boyd Exell negen seconden onder de tijd van Degrieck en ook hij wist alle balletjes op de kegels te houden. Die resultaten verhoogden de druk op Bram, die als laatste starter de ring betrad. Door een vroege bal richting de eerste marathonhindernis, stond Bram voor een haast onmogelijke opgave om Exell te verslaan en moest hij alle risico's nemen. De klok stopte op 134,90 en bij het uitrijden van de piste leek dat resultaat goed voor de tweede plaats. Maar de jury was van mening dat er nog een balletjes gevallen was, waardoor Bram een plaats zakte in het klassement. Degrieck en Exell reden met een wildcard, daardoor pakte Bram wel de volle tien wereldbekerpunten.

Geen drive-off

Koos de Ronde en IJsbrand Chardon wisten zich net niet te plaatsen voor de drive-off. De Ronde was de dag ervoor nog winnaar van de opwarmronde. In de eerste ronde reed hij naar de derde tijd, maar maakte hij twee fouten, waardoor hij vierde werd en niet naar de drive-off mocht.

Gedeeld tweede

De Nederlanders doet het heel goed in de wereldbeker cyclus. De Ronde en vader en zoon Chardon staan met 24 punten met z'n drieí«n op een gedeelde tweede plaats. Met nog een wedstrijd te gaan in Liepzig, van 16 tot 19 januari, zijn ze daarmee verzekerd van een plaats in de wereldbekerfinale begin februari in Bordeaux. Uitslag wereldbekerwedstrijd Mechelen: 1. Boyd Exell (AUS) - 131,14; 2. Dries Degrieck (BEL) - 140,65; 3. Bram Chardon - 142,90; 4. Koos de Ronde - 148,86. Bekijk hier de tussenstand na acht wedstrijden. Bron: De Hoefslag/ KNHS