Afbeelding
Arnd Bronkhorst

10 paard gerelateerde banen die niets met rijden te maken hebben

Algemeen Opvallend

Voor zij die houden van paarden, maar geen baan als ruiter ambiëren, lijkt het misschien alsof een baan in de paardenwereld geen optie is. 

Advertisement

Toch is dit echt niet zo! Er zijn veel keuzemogelijkheden voor een baan tussen de paarden, zonder dat je in het zadel hoeft te klimmen. 

In dit artikel vind je 10 paardgerelateerde carrières die je kunt uitvoeren zonder dat je zelf op de paarden gaat zitten.

Nummer 1: Diergeneeskunde

Op het gebied van diergeneeskunde is er een grote verscheidenheid aan banen. Artsen behandelen paarden en voeren ook chirurgische ingrepen uit. Maar denk ook aan onderzoekers met een doctoraat, die onderzoek doen naar de gezondheid en het gedrag van paarden. Deze artsen en onderzoekers worden ondersteund door assistentes, die zowel de praktijk runnen als het ondersteunen in de operatiekamer. natuurlijk kost het veel scholing en praktijkkennis om een baan in de diergeneeskunde te kunnen krijgen. Je bent al snel minimaal 4 jaar bezig met een studie.

Nummer 2: Paardentandarts

Uiteraard verzorg je als tandarts de tanden van het paard, onderzoek je de mond en voer je correcties uit in de mond. In sommige gebieden doen zowel tandartsen als dierenartsen de controle van de paardenmond. In andere gebieden moet je eerst dierenarts worden om daarna tandarts te kunnen worden. Mocht je geïnteresseerd zijn in een baan als tandarts, dan is het zaak om uit te zoeken wat geldt voor jouw omgeving. De baan vereist veel vertrouwen met paarden en is fysiek zwaar.

Nummer 3: Hoefsmid

Je wist natuurlijk al dat dit beroep ook in dit rijtje zou verschijnen. Zelf weet je vast hoe belangrijk het is dat je paard goed op zijn hoeven staat. Een hoefsmid is vaak de redder in de paardenwereld. Ook dit beroep kost, net als de twee hierboven, veel investering in kennis. Veel geld zal ook gaan zitten in de investering voor je uitrusting. Een hoefsmid staat vele uren op zijn benen, en staat ook vaak voorovergebogen. Dit maakt dat ook een baan als hoefsmid fysiek veel van je eist.

Nummer 4: Bemiddelaar

Als bemiddelaar zoek je naar geschikte sportpaarden voor klanten. Je zoekt naar paarden afkomoestig uit specifieke lijnen of met bepaalde karaktereigenschappen. Deze koppel je dan weer aan een klant. Bemiddelaars hebben vaak veel kennis van stambomen. Ook hebben ze goed gevoel voor welke koppels een hoge kwaliteit nakomeling zullen leveren. Ze wonen veilingen bij, geven advies aan fokkers en bezoeken wedstrijden om prestaties van paarden te zien.

Nummer 5: Andere gezondheidsbanen

Denk aan werk als dat van masseurs, acupunctuur, chiropractors en ostheopaten. Veel van deze ‘alternatieve’ gezondheidszorg voor paarden helpen bij het herstel van een blessure. Deze zorg kan zelfs juist blessures voorkomen. Het is een mooie manier om hands-on zorg te verlenen aan paarden, waarbij er een lagere drempel is dan bij een dierenarts. Je zal hiervoor natuurlijk wel de vereiste certificaten voor moeten behalen. Dit zijn wel banen die fysiek veel van je eisen.

Nummer 6: Fokker

Fokkers kunnen paarden voor eigen gebruik in de sport of juist voor de verkoop fokken. Het verschil in fokkers is enorm, van kleine fokkers met enkele veulens per jaar tot bedrijfsmatige fokkers met massale veulenstallen. Over het algemeen richt een fokker zich op één ras. Veel fokkers worden dan ook aangetrokken om te gaan fokken uit hun liefde voor een bepaald ras. Vaak zijn dit al wat volwassenere personen, omdat je fors moet investeren in fokpaarden.

Nummer 7: Groom

Er is tegenwoordig een grote vraag naar betrouwbare grooms, die vele taken kunnen uitvoeren. Bij kleinere stallen kunnen zij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de stallen, en het verzorgen van de paarden. Veel grooms reizen met de paarden die ze verzorgen mee naar internationale wedstrijden. In de topsport zijn grooms gespecialiseerd in de disciplines van de betreffende paarden. Op lager niveau kunnen ze juist goed schakelen tussen verschillende disciplines. Als groom moet je snel kunnen schakelen tussen verschillende paarden en soorten zorg.

Nummer 8: Foto- of videograaf

Bijna iedere wedstrijd heeft wel een fotograaf lopen. Ook tijdschriften en websites moeten worden voorzien van beeldmateriaal. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog individuele klanten die foto’s willen hebben van hun paard. Bij verkoop moeten er foto’s en video’s worden gemaakt, en bij sportpaarden moet dit echt wel van goede kwaliteit zijn. Het helpt enorm om kennis te hebben van de verschillende disciplines in de paardensport en de anatomie van een paard. Ook moet je investeren in materiaal en veel reiskosten, vooral ook in de weekenden.

Nummer 9: Werk op evenementen

Om een wedstrijd tot een succes te maken, zijn er tientallen mensen achter de schermen bezig om alles soepel te laten verlopen. Goede leiding is nodig om dit mogelijk te maken. Goede werknemers zijn managers, ambtenaren, ringmeesters en dergelijke. Hippische ondernemingen kunnen ook vertegenwoordigers sturen om er voor te zorgen dat hun regels worden nageleefd op een wedstrijd. Deze vertegenwoordigers moeten eerst een opleiding hebben gehad in de regels van de organisatie.

Nummer 10: Zadelmaker

Zadelmakers en passers hebben een grote verscheidenheid aan achtergronden. Sommigen zijn in de leer geweest bij de oude meesters, terwijl anderen het vak hebben geleerd bij een moderne zadelfabrikant. Vaak hebben zadelmakers zelf ook ervaring met paardrijden en het trainen van paarden. Hierdoor begrijpen ze wat een zadel maakt of breekt, en kunnen ze beter inspelen op de wensen van zowel paard als ruiter. Wil je weten welke beroepen je nog meer kan uitoefenen zonder op een paard te zitten?

Bron: De Hoefslag

Foto: Arnd Bronkhorst