Algemeen

  • aangepast 29 juni 2021 20:40

Petitie gestart voor horeca en winkeltje van Stichting de Paardenkamp

Het College van de gemeente Soest heeft besloten om de Theetuin en gebruikte paardenspullen verkoop van Stichting De Paardenkamp op het Gagelgat stil te leggen. Zij openden pas een maand geleden op de nieuwe locatie. De opbrengsten van zowel de Theetuin als het winkeltje gaan naar de verzorging van de oude paarden van De Paardenkamp.

Horeca

De Paardenkamp hoorde van het College dat zij verplicht zijn de horeca te sluiten vanwege een handhavingsverzoek van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De KHN ontkent echter een handhavingsverzoek te hebben ingediend. De gemeente Soest wil er niet op ingaan of het handhavingsverzoek om de horeca stil te leggen van de KHN is gekomen of van de regionale afvaardiging van KHN. De afgelopen zeven jaar werd door het College de horeca gedoogd. Nu is het College voornemens om, waarschijnlijk binnen een periode van vier maanden, Het Gagelgat horeca-toestemming te geven. Toch wordt De Paardenkamp als enige een last onder dwangsom opgelegd om de horeca-activiteiten stil te leggen.

Overtreding

'Na een melding van belanghebbenden hebben wij geconstateerd dat er sprake was van een overtreding', aldus Jelmer Ravenhorst van de gemeente Soest over het sluiten van de horeca. 'Door de melding is de aandacht op de Theetuin gevestigd en heeft het college handhavend opgetreden. Op dit moment heeft De Paardenkamp als enige onderneming een last onder dwangsom opgelegd gekregen. Voorgaande melding betrof ook de activiteiten bij De Paardenkamp. Daarnaast is de opening van de theetuin met Pasen reden geweest om handhavend op te treden.'

Bestemmingsplan

De verkoop van gebruikte paardenspullen is in strijd met het bestemmingsplan. Sinds oprichting van Stichting De Paardenkamp in 1962 worden oude paarden gebracht voor een goed pensioen, zij krijgen vaak hun rijspullen mee. Deze werden verkocht in een winkeltje op boerderij Vosseveld. Door de jaren heen werden er eveneens veel spullen gedoneerd en kreeg de verkoop van gebruikte paardenspullen een eigen plek op Vosseveld. Dit gebeurde in 2010, in overleg met het College.

Het Gagelgat

Later verzocht het vorige College De Paardenkamp om publieksgerichte activiteiten zoveel mogelijk te concentreren op het erf van Het Gagelgat. In overleg met de wethouder is besloten het winkeltje te verplaatsen naar het Gagelgat. Nu heeft de wethouder besloten om de verkoop van spullen niet als nevenactiviteit van De Paardenkamp maar als detailhandel aan te merken. Daardoor is het winkeltje per direct niet meer toegestaan op de huidige locatie, ook in de toekomst niet. Dit nog geen maand na de opening van het winkeltje op de locatie die door het vorige College werd verzocht.

Geen nevenactiviteit

'De detailhandel vindt plaats op een perceel met de bestemming '˜agrarisch met waarden'', licht de Gemeente Soest toe over het bestemmingsplan. 'De huidige invulling van de bestemming voldoet niet aan deze omschrijving. Daarmee kan er ook geen sprake zijn van een nevenactiviteit, nu de hoofdactiviteit niet valt onder '˜agrarisch met waarden'.'

Geen detailhandel

'Op het erf van Het Gagelgat en zeker bij De Paardenkamp als geheel, is de hoofdactiviteit '˜agrarisch met waarden', reageert Henriette Mochel namens de stichting. Dat wil zeggen dat er agrarische hoofdactiviteit is met nevenactiviteiten; bezoekers ontvangen en overige activiteiten, gerelateerd aan de hoofdactiviteit paarden houden. De nevenactiviteit '˜verkoop van gebruikte paardenspullen' is er al vanaf 1962. De paardenspullen zijn allemaal gedoneerd, er is niets wat nieuw verkocht wordt en de opbrengst gaat 100% naar de verzorging van de oude paarden. Dit heeft niets met detailhandel te maken, er is geen inkoop, geen personeelskosten omdat alles op vrijwilligers draait, geen winst." "Dat de gemeente dit zomaar sluit, op grond van argumenten die niet kloppen en nergens op gefundeerd zijn, zonder enige waarschuwing of overleg met De Paardenkamp vooraf, is de hardwerkende vrijwilligers danig in het verkeerde keelgat geschoten. Vandaar de acties op Facebook en een online petitie om ervoor te zorgen dat dit onrecht snel ongedaan gemaakt wordt'.

Voortgang

Inmiddels hebben de raadsleden van Soest vragen gesteld aan het college, deze vragen worden aanstaande donderdag in de gemeenteraadsvergadering behandeld. Een deel van de vrijwilligers van De Paardenkamp zal hierbij aanwezig zijn en waarschijnlijk ook spreektijd krijgen. Klik hier voor de online petitie van De Paardenkamp. Bron: Hoefslag/overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan. Zie ook: Stichting De Paardenkamp: shoppen voor het goede doel

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties