Bram Chardon © DigiShots
Bram Chardon © DigiShots

Bram Chardon: "Mijn kampioenstitel verandert mijn mindset niet"

Algemeen

adrotate group="120"

Advertisement
Nederland komt komende week (15-18 augustus) met het maximale aantal van zeven vierspannen aan de start van het Europees kampioenschap voor vierspannen. In Donaueschingen komt ook Bram Chardon aan de start. Volgens de FEI zijn alle ogen op de 26-jarige menner gericht. Chardon is namelijk de jongste winnaar ooit van de FEI Driving World Cup„¢, die eerder dit jaar plaatsvond.

Wereldbekerfinale

Nadat hij in Bordeaux een ongekende prestatie leverde, wordt er veel verwacht van de menner. Als jongste menner van het veld won hij op overtuigende wijze de wereldbekerfinale! Chardon reed de concurrentie al op ruim 14 seconden achterstand in het eerste onderdeel en gaf na dit ijzersterke begin de leiding niet meer uit handen. Aan FEI vertelde Chardon dat hij zich niet zo veel aantrekt van de druk die op hem ligt. "Mijn kampioenstitel verandert mijn mindset niet!", licht hij toe.

Kampioenszoon

Tijdens zijn jeugd zag Chardon zijn vader IJsbrand van het ene op het andere podium klimmen. Hierom probeert de jonge menner zijn nieuwe status te accepteren. Ondanks een recente tegenslag in Aken, waar hij moest stoppen tijdens de marathon wegens een gevallen paard, gaat hij vol vertrouwen in hemzelf en zijn team naar Donaueschingen. "Natuurlijk voert het winnen van de FEI Driving World Cup de druk op, maar ik heb er ook zeker profijt van gehad. Het hele team is in een positieve 'flow', wat resulteerde in een heel goed seizoen tot nu toe. Met uitzondering van de pech in Aken," vertelde hij. "Als zoon van een kampioen voel je altijd al wel druk, dus mijn eigen titel verandert mijn mindset voor de Europese Kampioenschappen niet."

Aken

Nederland leek in topvorm tijdens outdoor Aken in juli, terwijl zij het teamgoud binnensleepte. Koos de Ronde eindigde individueel tweed, na Exell, die vanwege zijn Australische nationaliteit net meerijdt in Donaueschingen. IJsbrand Chardon eindigde derde, met een indrukwekkende prestatie: hij eindigde bij iedere discipline in de top drie. Hoewel Aken niet volgens plan verliep, geeft de winst in Samorin Chardon wel een goede 'boost'. Hij hoopt dan ook dat hij zijn Lippizander Pandur mee kan nemen naar de Europese Kampioenschappen. "Als ik zo naar dit seizoen kijk, en vooral naar Aken, dan zijn mijn vader en Koos de Ronde heel sterk. Hoewel ik op hun niveau reed het afgelopen seizoen, was mijn rit in Aken niet de beste voorbereiding op het EK."

Lastige competitie

"De winst in Samorin gaf me weer positieve energie. Ik verbrak mijn eigen dressuur record en was de enige Nederlander die onder de 40 reed. Ook heb ik een paar grote marathons gewonnen, wat me wel een van de mogelijke winnaars maakt. Als Pandur met me mee gaat, geeft dit een enorme 'boost' in mijn zelfvertrouwen." Chardon weet dat de competitie lastig gaat worden, maar wil graag winnen. "Zonder Boyd Exell en Chester Weber is het deelnemersveld ook sterk, en een medaille is een medaille. De mensport is gefocust op Europa, en als je daar kampioen bent heeft dat voordelen. Dat gaat ons team in de juiste richting sturen voor de Wereldkampioenschappen van volgend jaar. Bron: FEI Foto: © DigiShots