Afbeelding

Vijf tips om je rijden te verbeteren terwijl je niet in het zadel zit

Sport Opvallend

Verbeter je conditie, mindset en rijvaardigheden wanneer je niet in het zadel zit. Als je de paardensport serieus neemt, ben je het ermee eens dat een ruiter een atleet is. Om je rijtechniek te verbeteren is een holistische aanpak nodig. 

Advertisement

Ga sporten

Er is niets verrassends aan het feit dat fitter en sterker zijn je rijkunsten zal verbeteren. We weten allemaal dat het rijden op zichzelf een geweldige oefening is en dat we niet ‘gewoon daar gaan zitten’. Maar dat je van kracht en fitheidswinst kan profiteren. Wanneer je naar de sportschool gaat, wil je een mix van cardio en kracht doen. Hardlopen is een geweldige vorm van cardio maar is zwaar voor de gewrichten. Daarom is zwemmen een ander uitstekend alternatief. Je training moet prioriteit geven aan je core en balans voor maximaal effect. Als dat niet jouw stijl is, waarom probeer je dan niet een sport zoals kickboksen, die beide op een leuke manier combineert? Een andere geweldige toevoeging aan een sportschoolprogramma voor ruiters is yoga of pilates. Flexibiliteit en een sterke core zijn van het grootste belang voor de ruiter.

Let op je dieet

We weten dat dit een zware dobber is! Vroege ochtenden, late avonden en het uitgeven van al je geld aan paardenuitrusting kan betekenen dat het verleidelijk is om naar chocolade te reiken op weg naar de stallen. Of om een afhaalmaaltijden te halen op de terugweg omdat je te moe bent om te koken. Om als ruiter te presteren, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Je moet ervoor te zorgen dat je niet alleen genoeg eet om je sterk en energiek te houden. Maar ook jezelf een goede balans van voedingsstoffen en vitaminen geeft zodat je vermoeidheid en ziekte voor blijft.

Mental coaching

Topatleten hebben een mentale kracht en houding die hen onderscheidt van de rest. Mentale training kan ruiters helpen met een veelheid van dingen en de prestaties verbeteren, zowel in de ring als thuis. En geloof het of niet, mentale coaching is voor elke ruiter, ongeacht je discipline of vaardigheden.

Theorie

Naast fysieke winst en het ontwikkelen van je eigen mentale vaardigheden en bewustzijn, kun je ook kennis opdoen via lezen en onderzoeken. Natuurlijk, als je een artikel of twee leest, word je niet plotseling een professional, maar het kan je zeker helpen om het concept gemakkelijker te begrijpen. Hoe meer je begrijpt over paarden, theorie, denkrichtingen  en specifieke bewegingen, hoe gemakkelijker het in praktijk te brengen is. 

In de praktijk

Je kunt veel leren door andere mensen te zien rijden. Als er een trainer is die je bewondert (of je eigen!), probeer dan wat extra tijd door te brengen in het weekend of na het werk en kijk wat je daarvan kunt leren. Luister naar de feedback die ze geven en kijk hoe de paarden reageren. Hetzelfde geldt voor het bezoeken van clinics en demo’s als toeschouwer. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je je niet hoeft te beperken tot het bekijken van clinics of lessen in de discipline waarin je rijdt. Springende ruiters kunnen bijvoorbeeld nog steeds veel leren door te kijken hoe dressuurlessen plaatsvinden en vice versa. 

Bron: FEI 

Foto: Digishots