Afbeelding
Foto: Dierenbescherming

Landelijke Inspectiedienst neemt 14 paarden in beslag

Algemeen
Advertisement
De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op donderdag 28 november 14 verwaarloosde paarden uit een schuur in West-Brabant bevrijd. 'De dieren stonden op sommige plekken tot hun knieí«n in hun eigen uitwerpselen,' laat de dienst weten.

Opvangadres

Naar schatting hebben de paarden 1,5 tot 2 jaar aaneengesloten in de donkere, vuile schuur gestaan. 'De paarden zijn in bewaring genomen en overgebracht naar een opvangadres waar ze de zorg krijgen die ze verdienen.' Tegen de eigenaar wordt proces verbaal opgemaakt.

Geïmproviseerde boxen

De politie kreeg een melding over de paarden van iemand die zich grote zorgen maakte. De dieren stonden ieder afzonderlijk in geïmproviseerde boxen op een dikke laag mest. Daarop schakelde de politie de hulp van de LID in. "Ik heb niet eerder zo'n ernstige welzijnsaantasting bij paarden gezien", vertelt een inspecteur van de Dierenbescherming.

Ernstig lange hoeven

De paarden konden nergens droog liggen en zakten soms tot hun knieí«n weg in de mest. Een groot aantal paarden bleek daarnaast ernstig lange hoeven te hebben. Een van hen kon niet goed in de benen komen en werd ter plekke behandeld door een dierenarts en hoefsmid. De LID en de politie zijn met een slijptol, breekijzers en rieken vele uren bezig geweest om de paarden te bevrijden. 'De paarden waren bang om van de berg mest af te moeten springen.' Bron en foto: Dierenbescherming