Algemeen

Foto: Remco Veurink
  • aangepast 29 juni 2021 18:59

Record sanctie voor dierenmishandeling en overtreden dopingreglement

Het FEI tribunaal heeft een record sanctie opgelegd voor de dierenmishandeling en voor dopinggebruik in een zaak waarbij een endurancepaard om het leven kwam. Ah Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi wordt voor de komende 20 jaar geschorst en ontving een boete van 17.500 CHF (iets meer dan 16.000 euro). Het paard in kwestie was Castlebar Contraband, die hij reed op CE1* in Fontainebleau, Frankrijk op 15 oktober 2016.

Open botbreuk

Castlebar Contraband liep een open botbreuk op aan zijn rechter voorbeen en moest daardoor worden ingeslapen. Bloedmonsters, die werden afgenomen na het overlijden van het dier, toonden aan dat er Xylazine in het lichaam bevond. De stof werkt als kalmerend middel, als pijnstiller en als spierontspanner en is verboden te gebruiken in wedstrijd verband. Xylazine staat erom bekend dat het de hartslag verlaagt bij inspanning. Voor deze verboden stof bestaat geen vrijstelling voor gebruik bij wedstrijden.

Schorsing en boetes

Het rapport dat vlak na het overlijden verscheen toonde aan dat het paard tijdens training, en voor en tijdens de wedstrijd zenuwblokkerende middelen kreeg toegediend. Dit, samen met de artrose in het kogelgewricht rechtsvoor, hebben het dodelijk ongeluk hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt. Ah Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi liep een schorsing van 20 jaar op (18 jaar voor paardenmishandeling en 2 jaar voor het overtreden van de dopingregels). De schorsing gaat in vanaf het moment van dit besluit (3 juni 2020) en loopt tot 27 mei 2040. Naast de boete van ongeveer 16.000 euro moet de ruiter ongeveer 14.000 euro betalen voor de kosten van dit onderzoek.   Bron: FEI Foto: Remco Veurink

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties