Kiki-Jane van Iterson met Undercover tijdens de oefencross in Renswoude. Foto: Mark Bergmans
Kiki-Jane van Iterson met Undercover tijdens de oefencross in Renswoude. Foto: Mark Bergmans

Kiki-Jane van Iterson: “Dromen maak je waar door doelen te behalen”

Algemeen

Tekst: Femke Verbeek

Advertisement
Eventingamazone Kiki-Jane van Iterson kreeg van Elaine Pen de kans om ervaring op te doen met diens toppaard Undercover. Sinds februari zijn ze een combinatie, en dat pakt eigenlijk heel goed uit. “Het is echt genieten met hem op stal!”, klinkt ze enthousiast.

Meer ervaring

Omdat de amazone ambities heeft in de eventingsport, kreeg ze van haar trainer Tim Lips de tip om een ervaren paard te leasen. “Dit zodat ik me meer kan ontwikkelen en meer ervaring krijg”, licht ze toe. “Hij adviseerde me om Elaine Pen een berichtje te sturen of zij eventueel een paard te lease had. En dat was zo. Ik ben bij haar en Undercover wezen kijken en dat klikte al vrij snel. Ik ben echt verliefd op ‘Utje’ en het is een genot om hem te mogen rijden. Sinds hij hier is, is hij echt de ‘king’ op stal.”

Goed gevoel

Inmiddels is de combinatie bijna een half jaar samen aan het trainen. “Dat bevalt heel goed”, geeft Kiki-Jane aan. “Het is natuurlijk ook echt wel een kans uit duizenden. Niet iedereen mag zo’n paard rijden. Elaine moet natuurlijk ook een goed gevoel bij hebben om haar paard door mij te laten rijden. Tot nu toe gaat het heel goed en gaat alles ook best snel, als ik dat zo kan zeggen. Ik leer ontzettend veel van hem en we hebben heel veel plezier. Het belangrijkste is het opdoen van ervaring, zodat ik dat ook op mijn eigen paard kan overbrengen.”

Veel trainen

Ondanks dat er geen wedstrijden zijn in verband met het Coronavirus, traint de combinatie niet anders dan anders. “We moeten wel een team worden in het rijden, dus we zijn ook al gewoon internationale tweesterren proefjes aan het oefenen. Ik heb op dit moment veel training bij Elaine, zij helpt ons natuurlijk op pad. Bij haar train ik alledrie de onderdelen. Een oefencross zoals die van zaterdag in Ede is ook heel fijn omdat dat natuurlijk anders is dan het trainen zelf. Nu heb je echt een soort van wedstrijdgevoel, dat is ook allemaal ervaring. We zijn vooral veel aan het trainen om ons goed te kunnen klaarstomen voor wanneer de wedstrijden weer beginnen.”

Fijne lessen

Daaraan voegt Kiki-Jane toe: “Ik ben Elaine en haar moeder heel erg dankbaar voor deze kans. Ik vind Elaine ook een hele fijne trainster. Ze helpt niet alleen goed bij trainingen, maar ook op het mentale vlak. Dat is in de eventingsport echt belangrijk, je moet wel de juiste mindset hebben. Het is heel fijn dat ze zich daar ook op focust en heel fijn les geeft.” Omdat het anders lastig te combineren is, lest de amazone nu ook met haar merrie Fun-Fun bij Pen. “Dat is natuurlijk allemaal in overleg met Tim gegaan. Met hem heb ik ook nog steeds contact over hoe het gaat. Dat vind ik ook heel leuk, omdat hij ons zo goed heeft geholpen en natuurlijk deze kans naar voren bracht.”

Lijken sprekend

“Funnie, zoals ik haar op stal noem, is echt mijn moppie”, gaat ze enthousiast verder over haar merrie. “Ze is echt een prinsesje. Utje en Fun zijn echte vriendjes met elkaar, dat is heel leuk. Daarnaast lijken ze ook echt sprekend op elkaar, al is de één natuurlijk wat groter”, lacht ze. “Doordat ik zo veel van Ut leer word ik ook veel handiger op Fun. Bij haar is het belangrijk om vertrouwen te hebben om zo ontspannen mogelijk door de cross heen te rijden. Ik probeer alles wat ik met Ut leer op haar over te brengen zodat ik met haar het resultaat kan behalen dat ik wil behalen.”

Dromen en doelen

Met haar merrie wil Kiki-Jane vooral het vertrouwen weer opbouwen. “Dat moet er echt weer voor de volle 100% zijn. Daarnaast wil ik in alle drie de onderdelen zo goed mogelijk presteren. Ik wil haar heel fijn voor elkaar hebben, zodat ik ook weer nog meer van haar kan genieten.” Met Undercover heeft ze wel een beetje andere doelen gesteld. “Mijn droom met hem is natuurlijk het EK. Maar je dromen maak je waar door je doelen te behalen. Het doel is vooral heel veel van hem leren. Dat heb ik al veel gedaan, maar dat kan nog meer.” En het belangrijkste? “Dat is gewoon genieten. Hij heeft echt een super gaaf gevoel, een kick van adrenaline en gaan. Het is echt genieten in de cross door hoe hij het aanpakt en meekijkt, Ut is echt een leermeester. Ik geloof dat zolang we maar genieten en hard werken, er echt wel hele mooie kansen op ons pad komen.” Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Mark Bergmans