Monya Spijkhoven © Isa Wessels
Monya Spijkhoven © Isa Wessels Longeren, Hoefslag@home, longeerchallenge, Monya Spijkhoven

Goed longeren is een kunst, wat kan jij doen om je paard te helpen?

Algemeen
Advertisement
Goed longeren is een kunst, het lijkt zo eenvoudig, in de praktijk is het soms moeilijker dan verwacht. Daarnaast vergt het wat van jou als begeleider. Net als in het zadel moet je vooral aan je eigen lichaam en communicatie werken.

Waarom is longeren niet eens logisch?

Doe een jong paard aan een longeerlijn, vraag hem een volte om je heen te lopen en hij staat je niet begrijpend aan te staren. Wat voor de mens normaal is, is niet altijd normaal voor het paard. Hoezo rondjes om je heen lopen? Hoezo braaf in 1 tempo lopen en luisteren naar commando's van iemand op afstand? Met een goede voorbereiding bouw je een sterk fundament voor veel longeerplezier. Zo wordt longeren een fijne toevoeging in de training van je paard.

Die goede basis start met voorbereiding via grondwerk:

Leer het paard zowel links als rechts van je te lopen.
  • Wen het paard aan je lichaamstaal.
  • Wen het paard aan stemcommando's.
  • Wen het paard, indien gewenst, aan het bit.
  • Vraag het paard om zowel linksom en rechtsom om je heen te draaien.
Als het grondwerk is bevestigd is het tijd om te gaan longeren.

Wat kan jij doen om het paard te helpen:

Start aan de kaptoom
Wil je wel aan het bit gaan longeren, gebruik dan (tijdelijk) 1 longe aan de kaptoom en 1 aan het bit. Wen het paard zo langzaam aan het contact met de mond.
Maak de cirkel in het begin niet te groot
Een kleinere cirkel biedt meer controle, zo kan het paard foutloos leren. Zodra dit goed gaat kun je de cirkel vergroten.
Hulpteugels fixeren de hals en het hoofd
Hierdoor kan het paard de rug kan vast zetten en op de binnenschouder vallen. Gebruik deze alleen als je zeer ervaren bent.
Richt je niet op het wegsturen van de achterhand
De voorhand zal naar je toe draaien waardoor het paard niet op de gewenste cirkel komt. Richt je op het wegsturen van de schouder.
Wees consequent in je hulpgeving en commando's
Alleen zo kan het paard op afstand goed begrijpen wat er van hem verwacht wordt.
Laat het paard niet eindeloze rondjes lopen
Door te spelen met buiging, tempowisselingen, balkjes en omgeving blijft het werk interessant.
Longeer een paard niet lang i.v.m. de eenzijdige belasting.
De algemene stelregel is een jong paard niet langer dan 20 minuten en een volwassen paard niet langer dan 30 minuten.
Longeer bij voorkeur zonder omheining
Om een jong paard te leren longeren is een longeerkraal een goed hulpmiddel, maar om echte buiging en stelling te krijgen moet het paard op eigen benen gaan lopen. Dat gaat het beste zonder bakrand.
Zorg voor een stabiele bodem
Een goede bodem ondersteunt het zelfvertrouwen van het paard. Het blijft dan makkelijker in balans op de cirkel. Longeren is een krachtige trainingstool, mits goed aangeleerd en effectief ingezet. Het hoort bij je basisafrichting.

Hoefslag@Home-longeerchallenge

Natuurlijk is er nog heel veel meer te vertellen over longeren. Bijvoorbeeld over je lichaamstaal en communicatie als longeur. Dit zal daarom in het volgende artikel ruimschoots aan bod komen. Denk eens goed na of bovenstaande trainingstips al bij jou en je paard zijn bevestigd. Neem ze nog eens goed onder de loep. Oefen waar nodig. En stuur daarna je video in voor de Hoefslag@Home-longeerchallenge, dan krijg je feedback van experts waarmee je gelijk aan de slag kunt! Door: Monya Spijkhoven Foto: Hoefslag