Afbeelding
De Hoefslag

Lammert Haanstra: “Goed longeren kan je leren”

Instructie Harnachement Horsemanship Opvallend

“Kuieren is verticaal luieren”,  ”houd altijd balkjes of caveletti’s bij de hand bij het longeren” en “het paard voelt en ziet wanneer je tevreden bent.” Tijdens het tweede Jong KFPS webinar met Lammert Haanstra  kwamen een aantal praktijkvoorbeelden aan de orde. “Kijk naar je paard in zijn totaliteit, dan weet je welke oefeningen de beste training zijn.”

Advertisement

Start zonder hulpteugels

Moet het paard wat rust vinden? “Nodig hem uit wat meer van je af te lopen.” Is het paard flegmatiek? “Neem wat balkjes zodat ie leert zijn lichaam te verlengen.” Of wat overvlijtig? “Creëer ontspanning. Wanneer je controle hebt over de activiteit kun je netjes trainen.”

 Longeren ondersteunt de training, zo werd in de eerste webinar van Lammert Haanstra al duidelijk. “Start het longeren zonder hulpteugels”, adviseerde hij. “Laat het paard eerst lopen in de houding zoals het gebouwd is, daarna kun je bijzetten. Begin dan in de lage lijn, dus in de ontspanning. Voorwaarts-neerwaarts om het paard de achterhand en de rug te laten gebruiken. De hulpteugels kun je daarna wat hoger inzetten richting wedstrijdhouding.”


Longeren met Lammert Haanstra © DigiShots - DigiShots

Afwisseling

Haanstra adviseerde om altijd balkjes of caveletti’s bij de hand te hebben tijdens het longeren. “Daarmee leren de paarden uitkijken, los door het lijf bewegen.” 

De afstand tussen de balkjes is de lengte van de arbeidsdraf, gaf hij aan. “Dat is een kwestie van inschatten en zal tussen de 1.20 en 1.25 meter zijn. Wanneer het paard bij 1.25 twee passen doet, liggen ze te ver uit elkaar.” 

In de longeercirkel liggen de balkjes als een waaier. “Aan de binnenkant is de afstand 1.20 meter, aan de buitenkant bijvoorbeeld 1.40 meter. Als je een fijne verbinding hebt met je paard kun je de grootte van de volte zelf bepalen. Goed kunnen paardrijden is niet iedereen gegeven, maar goed longeren kan je leren”, aldus Lammert Haanstra. 

In de E-learning Longeren tot een goed gaand paard leer je nog veel meer over het verbeteren van het lichaamsgebruik van je paard.

Bron: Phryso / Academy4horses

 Foto: Digishots

Lammert Haanstra
Longeren met Lammert Haanstra 2020
© DigiShots