Horse race in Pyatigorsk,Caucasus,Russia.
Horse race in Pyatigorsk,Caucasus,Russia. Mikhail Pogosov

Waarom paardenrennen een van de beste sporten is om fan van te worden in 2022?

Achtergrond

Paardensport is en blijft een droomsport voor veel mensen. De vrijheid die het geeft maar ook de authenticiteit. Er zijn veel verschillende vormen van paardensport, maar paardenrennen is daar misschien wel een van de meest bekende van. Deze spreekt bovendien misschien nog wel het meest tot de verbeelding. Maar wat maakt paardenrennen zo bijzonder en waarom is het ook anno 2022 nog een sport om fan van te worden?

Advertisement

Het is meer dan een race

Paardensport is niet alleen het spektakel er komt veel meer bij kijken. Van een dagje uit voor bepaalde mensen in de Britse upperclass tot een heus spektakel om thuis te volgen terwijl je op jouw paard wedt. Niet voor niets is ‘op het verkeerde paard wedden’ zo’n gevleugelde uitspraak. Het komt voort uit de populariteit die wedden op paarden al zoveel jaren heeft. We zien paardenraces dan ook met regelmaat voorbij komen in films. Het live volgen van de races wordt zo persoonlijker.


Paardensport niet alleen fysiek

Wat de paardensport anno 2022 ook populair maakt? Het is niet langer een 100% fysieke sport. Er zijn namelijk tal van gamemakers die hebben begrepen dat het hoefgetrappel van paarden en de spanning ons op het puntje van de stoel zetten. Ze hebben een speciale RNG (random number generator) ontwikkeld, waardoor de computer willekeurig een paard in een simulatie van de race aan kan wijzen. Je ziet de paarden rennen als in een game, maar je hebt nog geen idee wie er gaat winnen. Het laat zien dat zelfs in deze digitale tijd, paardenraces de stap hebben gemaakt van de baan uit de 19e eeuw naar het scherm vol pixels.

Geen grote spanningsboog

Sport kan langdradig zijn. Van de lastig te begrijpen regels bij cricket tot eindeloze helikoptergeluiden en dunne sporters op fietsen in de Tour de France. We houden tegenwoordig van kort en bondig. Met de opkomst van TikTok en reels op Instagram is onze boog niet altijd even lang gespannen. Paardenrennen is daarom, hoewel een oude sport, ook een geweldige sport om nog steeds fan van te worden. 

Het duurt namelijk doorgaans maar 10 minuten voordat de paarden zijn uitgerend op de baan. In veel Angelsaksische landen als het Verenigd Koninkrijk en andere landen uit de Britse Commonwealth, is deze sport al heel populair. Voor de race van de The Grand National in Liverpool zitten jaarlijks zo’n 400 en 600 miljoen kijkers voor de buis om te zien welk paard de race zal winnen. Deze race wordt al sinds eind 19e eeuw gehouden in het land.

Eindelijk een vrouwelijke winnaar

Diezelfde Grand National in Liverpool zorgde afgelopen jaar bovendien voor een primeur die paardenraces naar de eenentwintigste eeuw zullen brengen. Na 182 jaar won er namelijk voor het eerst een vrouwelijke jockey de race. Rachael Blackmore, een 31-jarige pro jockey uit Ierland was namelijk iedereen te snel af met haar paard en wis het prijzengeld van 750.000 pond in de wacht te slepen. Het is pas sinds 1975 dat vrouwen mee mogen doen aan deze prestigieuze paardenrace en in 2021 was het dus voor het eerst dat een vrouw ook won. Andere jockeys, zoals Kate Walsh, Hayley Turner, Michelle Payne hopen dat ze daarmee een voorbeeld is voor andere vrouwen in de sport om hogerop te klimmen. 

Paardenracen blijft een klassieker

Tot slot kan paardenracen in 2022 een sport worden om fan van te zijn omdat het een klassieke sport blijft waarin de beste jockey wint. Er is niet echt een tactiek, maar het zijn puur spierkracht van het paard en de rijkunsten van de jockey die deze sport het waard maken om te doen en zien.

Horse racing action, hooves, legs, tails and grass