Afbeelding

Wedden op paardensport: zo oud als de weg naar Rome

Algemeen

Waarschijnlijk werden niet lang nadat mensen paarden gingen temmen en gingen gebruiken om op te rijden de eerste paardenraces georganiseerd. Zo schijnen er in Centraal Azië rond 4500 voor Christus al de eerste races gehouden te zijn. Wanneer het wedden op paardensport precies begon is niet bekend, maar zeker is dat de bezoekers van de Olympische Spelen in Griekenland in het jaar 638 voor Christus al een gokje konden wagen op de paarden. In Rome werd Circus Maximus gebruikt voor wagenrennen, onder het mom van ‘brood en spelen’, maar het was in Engeland dat de rensport geprofessionaliseerd werd. In de zeventiende en achttiende eeuw besloot men om drie razendsnelle hengsten uit te kiezen en deze te kruisen met de snelste merries die het land kende. Zo ontstond de Engelse volbloed, die nog steeds veelvuldig op de renbaan schittert.

Advertisement

Rensport en drafsport

Snelheidswedstrijden met paarden zijn er in twee verschillende vormen: ren- en drafsport. Bij rensport wordt het paard door een jockey bereden. De rensport is grofweg in te delen in twee categorieën, namelijk vlakkebaanrennen en hindernisrennen. De paarden worden met behulp van een ingewikkeld systeem ingedeeld naar bepaalde niveaus. Zo heeft in theorie tijdens elke wedstrijd ieder paard evenveel kans om te winnen. De drafsport doet meer aan het wagenrennen van weleer rennen. Het paard wordt voor een sulky, een licht wagentje, gespannen, waarin de pikeur plaatsneemt. 

Verschillende soorten weddenschappen

Wedden op paardensport is niet een kwestie van simpel je geld inzetten op het paard dat je denkt dat gaat winnen, al is dat ook een van de mogelijkheden. Er zijn verschillende vormen van weddenschappen, de een risicovoller dan de ander. Ook al zouden alle paarden in een race ongeveer evenveel kans moeten hebben, toch maken gokkers er een sport van om aan de hand van allerlei gegevens (vader en moeder van het paard, eerdere verrichtingen, etc.) een enigszins onderbouwde voorspelling te doen. Vervolgens wordt er bijvoorbeeld ingezet op de mogelijke winnaar van de race, de nummers 1 en 2 in willekeurige volgorde, of juist de exacte voorspelling van plaats 1 en 2. Wil je zelf een gokje wagen? Hier vind je diverse legale aanbieders met een licentie in Nederland.

Renbaan Duindigt: een instituut op het gebied van paardenrennen

De bekendste renbaan van Nederland is Duindigt. Deze renbaan bestaat sinds 1906 en ligt op de grens van Wassenaar en Den Haag. Bijzonder aan Duindigt is dat hier niet alleen draverijen georganiseerd worden, maar ook paardenrennen met zowel Arabieren als Engelse volbloeds. Als je geïnteresseerd bent in (de geschiedenis van) de draf- en rensport, dan is een bezoek aan Duindigt zeker de moeite waard. Op koersdagen opent namelijk het Duindigt Museum zijn deuren tussen 13.00 en 16.00 uur. In de agenda van Duindigt kun je zien op welke dagen er gekoerst wordt. Andere renbanen in Nederland waar op grind/zand wordt gereden liggen in Alkmaar en Wolvega. Verder zijn er enkele recreatieve banen in Nederland waar op gras wordt gereden.