Afbeelding
Foto: Shutterstock

Top 10 2022: 10: Vosmerrie: lust of last?

Achtergrond Opvallend

‘Chestnut mare, beware’, is een bekend Brits gezegde onder paardenhouders. Vosmerries hebben de naam een beetje eigenzinnig te zijn. En lastig. En kwalijk nemend. En humeurig. Sommigen vinden dat er een kern van waarheid in zit, anderen noemen het complete onzin. Een paard is een paard, ongeacht de kleur. Wetenschappelijk gezien heeft de laatste groep gelijk. Maar hebben zij wel eens een vosmerrie gehad? Als je er eentje hebt, of hebt gehad, dan zal het volgende je niet onbekend voorkomen: 

Advertisement

1. ‘Veel geluk’, hoor je ietwat schamper, als je vertelt dat je een nieuwe aanwinst op stal hebt: een merrie, een vosmerrie. 

2. Je bent lichtelijk aangeslagen door de reacties, maar ook stiekem een beetje trots omdat vosmerries de naam hebben moeilijk te zijn. Want die van jou is toevallig wel je oogappel. Ze mag dan misschien een béétje ingewikkeld zijn, maar je moet gewoon even weten hoe je haar moet aanpakken. 

3. En die manier van aanpak is: haar in de waan laten dat ze zelf heeft verzonnen wat jij haar vertelt. Om het beste uit je vosmerrie te halen, moet je telepathische gaven hebben, een graad in de psychologie en een grimmig soort doorzettingsvermogen. Ze geeft maar zo niet op! 

4. Af en toe besluipt je het idee dat je paard slimmer is dan jij. 

5. Stiekem vind je het geweldig dat ze altijd de onbetwistbare leider in de kudde is op de wei. 

6. Ook al betekent dat dat ze alle andere merries en ruinen het land uitjaagt, de een na de ander met bijtwonden terug op stal komt en jij er op aangekeken wordt door de andere pensionklanten dat ‘die van jou’ altijd hun paard belaagt. 

7. Die geïrriteerde blik van haar als ze toch echt zin moet maken.

8. En dan dat gilletje als een ander paard dat ze lager in rang acht -elk paard dus- te dicht in de buurt komt, net als je haar fijn aan het lopen hebt. 

9. De wetenschap dat ze jou altijd zal beschermen als je op haar rug zit. Nou ja, eigenlijk beschermt ze met name zichzelf. Maar het idee is toch geruststellend. 

10. De onvoorwaardelijke liefde die ze tentoonspreidt voor bepaalde paarden. Die zal ze tegen elke prijs beschermen. Tegen vogels, grassprietjes, andere paarden. En hun eigenaren€¦ 

11. Tot het moment dat ze besluit om ze toch niet meer leuk te vinden. Van het ene op het andere moment negeert ze ze totaal. Wispelturig, toch wel. 

12. Maar ook ongelooflijk trouw als ze eenmaal besloten hebben zich gewonnen te geven. Dan is ze het beste maatje ooit! 

Bron: De Hoefslag