
De aanpak van mok, een kwestie van opletten!
Verzorging OpvallendMet de regen van de afgelopen tijd kun je erop wachten: mok. Zoals zo vaak is voorkomen beter dan genezen, maar dat valt bepaald niet mee. Vooral wanneer je paard veel buitenstaat, veel sokken heeft of witte onderbenen, is de kans op mok aanzienlijk groter.
Huidproblemen
Mok is eigenlijk een verzamelnaam van een aantal huidproblemen aan de onderbenen. De aandoening komt het vaakst voor bij vochtig weer, maar er is ook een variant die door zonnebrand wordt veroorzaakt. Dat komt vaker voor bij paarden met witte benen. Vaak tast mok alleen de oppervlakkige huid aan, maar er zijn ook ernstiger vormen, waarbij de infectie zich uitbreidt tot onder de huid, met een ontsteking van het gebied tot gevolg. De paardenhuid is een uitstekende plek voor bacterií«n en schimmels. Deze micro-organismen huizen en voeden zich op een gezonde huid, zonder dat dit kwaad kan. Wanneer de huid echter beschadigd raakt, bijvoorbeeld door langdurige vochtige omstandigheden, raakt dit evenwicht verstoord.
Goed afdrogen essentieel
De organismen kunnen de huid binnendringen en veroorzaken infecties. Sommige bodems maken de huid vatbaarder voor infecties, waardoor meerdere paarden op dezelfde wei of paddock geïnfecteerd raken. Naast een vochtige weide, werkt ook constant afspoelen of wassen voor of na het werken averechts. Goed afdrogen is daarom essentieel! Ook het afscheren van de sokken is geen goed plan. Door de bescherming van de huid weg te nemen, is deze juist vatbaarder voor infecties. Ook wondjes door blessures, schurende beenbeschermers en overenthousiast poetsen dragen bij aan een verhoogd risico op mok. Een verminderd immuunsysteem speelt tevens een rol.
Behandeling van mok
Er zijn vele middeltjes in de handel voor de behandeling van mok. Ze zijn verkrijgbaar in de winkel, of via de dierenarts. Stap een is echter de benen droog en schoon houden. In sommige gevallen zul je je paard een poosje binnen moeten houden. Wanneer je met smeermiddeltjes aan de slag gaat, is het belangrijk dat ze de aangetaste plek goed kunnen bereiken. Daarvoor zul je eventuele korstjes moeten verwijderen. Overleg voor je dit doet met je dierenarts, zeker wanneer het een ernstiger vorm van mok betreft!
Schone handdoek of föhn
Afdrogen doe je met een schone handdoek, of eventueel met een föhn. Breng alleen iets aan op de aangetaste huid als je zeker weet dat deze schoon en droog is. De aanpak van mok is een kwestie van een lange adem. Genezing kan zomaar weken duren. In sommige gevallen kun je erger voorkomen door de hulp van je dierenarts in te schakelen. Hij of zij kan een middel met antibiotica en/of ontstekingsremmers voorschrijven.
Enkele tips ter voorkoming en behandeling van mok:
- Zorg dat de bodem/stalbedekking droog is
- Binnenhouden is voor sommige paardeneigenaren geen optie, maar in het geval van een ernstige infectie heb je soms geen andere keuze.
- Vermijd overmatig wassen/poetsen van de onderbenen
- Maak de benen goed schoon voordat je beenbeschermers aan doet
- Maak zo nu en dan al je spullen goed schoon. Bij voorkeur met een desinfecterende middel. Vaak kunnen je beenbeschermers in de wasmachine, in een hoes bijvoorbeeld. In combinatie met een dekje voorkom je geklapper in je wasmachine.
- Voor de training kun je de benen van je paard met een waterafstotend middel insmeren, meestal op olie gebaseerd. Nogmaals: alleen als deze schoon en droog zijn!
- Verdiep je eens in een supplement om een gezonde huid te stimuleren.
- Wissel je paddock af om moddervorming tegen te gaan
- Zet modderige delen van je paddock af met schrikdraad
- Laat een deel van je paddock betegelen, zodat je paard bijvoorbeeld bij het eten van hooi droog kan staan.
- Wees oplettend. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter mok te behandelen is. Dat scheelt tijd en geld!
- Bron: Horse & Hound / Hoefslag Foto: Digishots