Steve Guerdat (SUI) - Dynamix de Belheme
FEI Jumping European Championships Milano 2023
© DigiShots
Steve Guerdat (SUI) - Dynamix de Belheme FEI Jumping European Championships Milano 2023 © DigiShots DigiShots

EK Springen | Steve Guerdat Europees kampioen, Greve tiende en Vrieling achttiende

Springen EK springen Milaan

De individuele finale mocht met recht loodzwaar genoemd worden. Van de 24 combinaties gingen er elf door naar de tweede omloop. Willem Greve kwam als eerste Nederlander aan de start en kreeg een balk. In de eerste omloop van Jur Vrieling vielen er twee balken naar de grond. 

Advertisement

Ben Maher vierde 

De eerste omloop bestond uit 12 hindernissen wat 16 sprongen betekende. Na een zware week en in 28 graden begon de vermoeidheid toe te slaan. Jens Fredericson stond bij aanvang van de eerste omloop op goud. Een balk in de tweede omloop zorgde dat hij met Markan Cosmopolit (v. Cohiba) vijfde werd. Ben Maher kreeg een balk in de eerste ronde, maar wist in de tweede ronde alle balken te lagen liggen. Met Faltic HB (v. Baltic VDL) kwam hij net naast het podium terecht op de vierde plaats. 

Highway TN geeft alles 

Willem Greve en Highway TN (v. Eldorado van de Zeshoek) reden als vijfde starter binnen. Het was pas hun eerste internationale kampioenschap, dat beloofd veel goeds voor de toekomst. Op de insprong van de driesprong viel er een balk, de hengst kon zich niet meer verder rekken. In de tweede omloop mochten ze als eerste van start. Het was zwaar met hindernissen over 1,70m en brede oxers. Highway leek goed uit te komen, maar toch viel er een balk naar het zand op een oxer. Samen met een tijdfout betekende dat vijf strafpunten en kwam het eindtotaal uit op een twaalfde plaats. 

Zilver en brons

Jur Vrieling kwam met zijn kampioenspaard Long John Silver 3 N.O.P. (v. Lasino) als zevende combinatie binnen rijden. Het duo liet twee balken vallen wat de achttiende plaats betekende. De beste twaalf combinaties mochten terug komen voor de tweede omloop. De Fransman Julien Epaillard wist met zijn vosmerrie Dubai du Cedre (v. Baloubet du Rouet) alle balken in de lepels te houden. Dat gold ook voor Philipp Weishaupt die een minimale voorsprong had met Zineday (v. Zinedine). De Duitse combinatie won zilver en het brons was voor de Fransman. 

Eerste individuele gouden medaille

Steve Guerdat, voorlopig Olympisch-winnaar, wist als enige combinatie met zijn Dynamix de Belheme (v. Snaike de Blondel) alle balken in de lepels te houden op het hele EK. Met zijn merrie reed hij als laatste binnen en voor het goud moesten ze foutloos blijven. De Zwitserse ruiter won voor het eerst individueel goud op een EK. “Ik kan het nog niet geloven”, vertelt hij na afloop. Zijn merrie staat al sinds haar vijfde bij de ruiter op stal en de focus ligt op Parijs. “Ik denk zeker dat ze voor de medailles mee kan doen. Ze heeft nog niet zo veel ervaring, maar ik vind haar een heel bijzonder paard.” 

Bekijk hier de uitslagen.

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots