Jur Vrieling (NED) - Long John Silver 3
FEI Jumping European Championships Milano 2023
© DigiShots
Jur Vrieling (NED) - Long John Silver 3 FEI Jumping European Championships Milano 2023 © DigiShots DigiShots

EK Springen | Jur Vrieling na top prestatie : “Zorgen dat hij plezier in zijn werk houdt”

Springen EK springen Milaan

De Nederlandse springruiters zijn, op één uitzondering na, niet sterk gestart op het EK, dat woensdag in Milaan is begonnen. Het Nederlandse team neemt na het eerste onderdeel de twaalfde positie in het klassement van de landenwedstrijd in. Het enige lichtpuntje was de rit van Jur Vrieling met de schimmel Long John Silver 3 N.O.P., die niet alleen heel gemakkelijk foutloos wist te blijven, maar ook snel aan de eindstreep was, wat hem op een elfde plek in het individuele klassement deed belanden. 

Advertisement

Teleurstellend

Maikel van der Vleuten en Willem Greve liepen tegen twee springfouten aan en staan op een voorlopige 58ste en 46ste klassering, terwijl Harrie Smolders maar liefst drie springfouten op zijn rekening mocht bijschrijven, waardoor hij zeer teleurstellend de 60ste plaats inneemt in het 85 deelnemers tellende veld. Reserveruiter Kim Emmen, die als individuele ruiter deelneemt, noteerde ook twee strafpunten en staat op de 64ste plek. 

Oxer boosdoener

Scherprechter in het parcours was een oxer die na een scherpe wending naar links overwonnen moest worden en die na de sloot was gebouwd. “Ik heb links en rechts wat risico genomen en dan is die voorlopige elfde plek mooi, maar we hebben nog niets”, was de eerste reactie van Jur Vrieling. Zijn elfjarige schimmel stond eerder bekend als een traag paard, maar in Milaan toonde Long John Silver zich van een geheel andere zijde. “Ik heb de laatste tijd in de voorbereiding op dit EK veel werk gestoken in het verbeteren van zijn conditie en getracht er voor te zorgen dat hij plezier houdt in het werk dat hij doet. We hebben veel langs de weg gereden en veel gegaloppeerd en weinig gesprongen. Hij is in goede doen en ik ben er erg blij mee. Ik denk dan ook dat hij velen is meegevallen”, aldus Jur, die over zijn collega teamleden mild is. “Ze hadden vandaag het geluk niet mee. Weet je, soms zit het mee en soms zit het tegen en mij zat het mee en bij hen zat het tegen”.

Geen belachelijk zware proef

Jur had tijdens het lopen geen enkel probleem gezien in de oxer die voor zoveel fouten verantwoordelijk was. “Het was zeker geen belachelijk zware proef. De oorzaak van die vele fouten lag denk ik in de combinatie van hindernissen. De eerste was een imposante muur die best iets aanvallend gereden moest worden en die je uit een lange rechterwending moest aanrijden. Dan gelijk er achteraan een echt voorwaartse afstand rijden naar de vier meter brede sloot. En dan de wending naar links, waar op zeven galopsprongen die delicate oxer stond. Die wending naar links was voor je gevoel onlogisch, want eigenlijk wilde je rechts.”

Terug knokken

Doordat het kort voor de aanvang van het EK behoorlijk had geregend was de temperatuur aangenaam en de piste perfect. Morgen als de eerste manche van de landenwedstrijd wordt verreden zal het warmer zijn. Voor die dag is Jur optimistisch. “We hebben ons als team wel vaker vanuit een achterstandssituatie terug geknokt en dat zal nu ook zeker gebeuren. Vanaf nu gaat iedere paal die valt tellen en moet je dan eens kijken waar we morgenavond staan als we alle palen laten liggen.”

Door: Jacob Melissen voor De Hoefslag