Jersey Kuijpers en Lafaletta
Jersey Kuijpers en Lafaletta

Jersey Kuijpers over plek in EK-team pony’s: “Dit was eigenlijk als een grapje bedoeld”

Springen

Dinsdag maakte bondscoach Edwin Hogenraat zijn pony-team voor het EK springen, dat van 2 tot en met 7 augustus in het Poolse Strzegom verreden zal worden, bekend. De meest verrassende combinatie die mee gaat is misschien wel Jersey Kuijpers met de tienjarige Lafaletta (v. Lasino), aangezien zij pas een aantal weken een combinatie vormen. 

Advertisement

Onvolledig team

“Ik rij haar nu ongeveer drie weken”, steekt Jersey van wal. “We zaten in Zuidwolde met familie Vos toen bleek dat er eigenlijk te weinig pony’s waren voor het team. We moesten nog naar Hagen, maar daarvoor was er ook een afmelding, waardoor er maar drie combinaties overbleven.”

Grapje

Jersey maakte al vrij vroeg de overstap naar de paarden, waardoor ze maar één jaar internationaal mee heeft gereden bij de pony’s en ze zich de afgelopen vier jaar enkel op de paarden heeft gericht. “Voor de grap zei mijn moeder dat ik dan maar een pony moest gaan rijden, zodat we genoeg combinaties kregen voor het team. Ik had zelf helemaal geen pony, maar toen zei Wim Vos dat hij er nog wel eentje had staan. Ze hebben Lafaletta daarna meteen gebracht.”

Vertrouwen

Ondanks het feit dat Lafaletta enkel ervaring had tot aan de 1.20m en Jersey al vier jaar geen pony’s meer had gereden, ging de combinatie tien dagen later voor het eerst samen de ring in in het Duitse Hagen. “Toen ik parcours ging lopen voor de landenwedstrijd, zag ik meteen hoe technisch het was. Hagen is toch een beetje het Aken van de pony’s. Hoewel ik geen idee had hoe ze in de ring zou zijn, had ik er wel vertrouwen in. We bleven foutloos en vooral haar vermogen in de ring verraste me.”

“Super blij mee”

“Met de Grand Prix stonden de hindernissen op 1.35m. Het was toch wel even anders met een pony dan met die paarden die ik gewend ben, maar ze sprong super goed. We hadden een pechbalkje, maar werden uiteindelijk toch tiende en eindigden als beste Nederlandse combinatie, dus daar was ik echt super blij mee!”, vertelt ze trots. 

Kracht en vermogen

“Ik heb natuurlijk wel veel ervaring bij de paarden, maar dat we als zo’n nieuwe combinatie nu aan het EK pony’s mee mogen doen, had ik niet verwacht. We hebben natuurlijk geluk gehad dat we ons in Hagen al hebben kunnen bewijzen en dat we daardoor nu deel mogen uitmaken van het team. Ik denk ook wel dat we er klaar voor zijn. We hebben elkaar de afgelopen weken steeds iets beter leren kennen en het klikt goed. Mijn ouders hebben me veel met haar geholpen en ze pakt alles braaf op, maar ze heeft wel een pittig karakter. Ze heeft een eigen willetje en is in de ring best heet, maar dat vind ik juist wel fijn aan haar. Ze is ontzettend krachtig en heeft veel vermogen.”

Team

Naast Jersey en Lafaletta maken ook Ava Eden van Grunsven en Special Lady, Siebe Leemans en Noriego vd Riloo, Yfke Priem en Zafarano vh Gehucht Z, en Bethany Vos en Still Got Me deel uit van het team dat Nederland zal gaan vertegenwoordigen in Strzegom. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan.