Luc Steeghs
Trainersplatform 2017
© DigiShots
Luc Steeghs Trainersplatform 2017 © DigiShots DigiShots

Luc Steeghs stopt als bondscoach: “Blik weer vooruit”

Springen

Na negen jaar neemt de KNHS aan het einde van het jaar afscheid van Luc Steeghs. Bondscoach van de Nederlands Junioren en Young Riders springen. Een bevlogen bondscoach.

Advertisement

Goud winnen op Nederlandse bodem

“Het zijn negen mooie jaren geweest”, vertelt Luc. “Vooral de Europese Kampioenschappen van 2019. Ik behaalde hier teamgoud met de Young Riders in eigen land. Dat is natuurlijk ontzettend mooi. Goud winnen op Nederlandse bodem. Het begeleiden en coachen van de vele jonge talenten die wij in Nederland hebben. Ik heb hier enorm van genoten.”

Blik vooruit

“Nadat de beslissing viel, heb ik er even een nachtje over geslapen’, vertelt Steeghs. “Daarna is het weer blik vooruit. Het geeft mij de tijd om meer ruiters individueel te gaan begeleiden. Aan de basis staan van hun ontwikkeling. Als bondscoach heb je daar gewoon minder tijd voor. Zelf de ring in zal niet meer gaan gebeuren. Als internationaal springruiter ben je toch ongeveer 50 weekenden per jaar van huis. Dat wil ik niet meer.” 

Yuverta Roermond

Luc zit sowieso niet stil. “Op maandag geef ik les op Yuverta in Roermond. De ene week geef ik de BOL leerlingen les op Stal Ehrens in Weert. De andere week begeleid ik de BBL studenten. Soms is dat op de Peelbergen en soms op hun leerplek. Dat is erg interessant”, vertelt Luc enthousiast. “Ik geef daar praktijkles en theorie. Ook ben ik nog ruiter bij Stal Hendrix. Zoals al gezegd niet als wedstrijdruiter, maar ik train daar de paarden thuis.”

Jonge ruiters opleiden 

“Ik heb nog niet nagedacht wat ik nu ga doen. Ik kijk even wat er op mijn pad komt. Waar ik als bondscoach niet de tijd had om ruiters ook op wedstrijd te begeleiden, gaat dat nu misschien wel lukken. Als bondscoach kan je niet op het voorterrein staan en bij de ring. Die tijd is er gewoon niet. Met individuele ruiters is die mogelijkheid er wel. Dat is leuk. Ruiters vanaf de basis opleiden tot het hogere werk. Iets wat ik op Yuverta eigenlijk ook doe. Jonge mensen binnen de paardensport begeleiden en zo ons mooie vak bijbrengen”, sluit Luc af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: DigiShots