Mans Thijssen - Hello
FEI Jumping European Championships for Young Riders, Juniors, Children - Vilamoura 2021
© Digishots
Mans Thijssen - Hello FEI Jumping European Championships for Young Riders, Juniors, Children - Vilamoura 2021 © Digishots DigiShots

EK Vilamoura | Mans Thijssen: “De hoogte van de hindernissen was in ons voordeel”

Springen

Tijdens het EK Springen voor de Jeugd was Mans Thijssen de beste Nederlander bij de Young Riders. Hij reed zijn paard Hello (v. Ambler Gambler) individueel naar een tiende plaats. “In de laatste ronde sprong hij echt abnormaal, toen zijn we nog vijf à zes plaatsen gestegen”, vertelt hij.

Advertisement

Pech voor Rowen van de Mheen

Samen met het Young Riders-team is Mans achtste geworden. Hierbij hadden ze de pech dat hun teamgenoot Rowen van de Mheen uitviel vanwege een blessure van zijn paard. Rowen vertelde donderdag nadat hij moest stoppen aan Hoefslag: “Er werd op ClipMyHorse gezegd dat Q Verdi al langer niet fit was, maar daar ben ik het echt niet mee eens. Hij heeft de laatste paar wedstrijden goed gesprongen en sprong ook de eerste wedstrijd van het EK goed. De dag erna stapte ik op en voelde ik gelijk dat het niet goed was. Het is ontzettend balen, want ik had mijn laatste Young Riders-jaar mooi willen afsluiten op het EK. We gaan thuis met onze eigen dierenarts uitzoeken wat er aan de hand is en dan weten we pas hoe het verder gaat met zijn herstel.”

Zeer tevreden Mans

Mans Thijssen geeft aan dat hij de eerste twee dagen pechfoutjes had. “Op dat moment ben je teleurgesteld en heb je het idee dat je eruit ligt. Achteraf gezien bewijst deze uitkomst maar weer dat alles kan gebeuren op een EK. Hello heeft het goed opgepakt in de finale. We zijn de laatste dag echt nog wel vijf à zes plekken gestegen. In de laatste ronde van de finale sprong hij echt abnormaal. Daar was ik heel blij mee, dat was namelijk een goede afsluiter van de week. Over het algemeen ben ik dus eigenlijk zeer tevreden.”

Weinig EK-ervaring

Hoe had de ruiter zijn kansen van tevoren ingeschat? “Ik had wel goede hoop voor het EK omdat ik een heel goed paard heb. Hello is niet een paard dat twee of drie fouten maakt in een proef. Hij is een paard met veel kwaliteit, maar heeft nog niet veel ervaring op een EK. Ik zelf trouwens ook niet, dit was voor mij ook mijn eerste EK. Dat hield ik deze week wel in mijn achterhoofd. Ik wilde natuurlijk het liefst een medaille halen, maar na de fouten hield ik de top 10 voor ogen en dat is gelukt.”

De hoogte in

De hoogte is geen probleem voor de bruine hengst. “Na die fouten was het te hopen dat ze heel hoog zouden bouwen. Dat is namelijk geen probleem voor Hello, maar iets waar andere paarden wel eens meer moeite mee hebben. Dat was dus een beetje in mijn voordeel. Lijnen zoals op het EK kom je niet veel tegen en dat is voor iedere combinatie moeilijk. Daar ben ik het wel mee eens hoor, dat het moeilijk moet zijn. Daarom heeft Hello zich ook maar wel weer bewezen.”

Smaakt naar meer

“Van Hello weet ik dat hij heel goed is. Tot nu toe heeft hij nog niet heel veel gelopen omdat ik hem nog jong vond. Hello is echt een once-in-a-lifetime paard voor mij. Ik denk niet dat ik ooit nog zo’n fijn paard ga rijden. Ik wil hem niet in een porseleinen kastje stoppen, maar ik ben wel zuinig op hem omdat ik nog lang van hem wil genieten. Als we thuis zijn pak ik hem en mijn andere paarden weer op. Lekker internationaal starten en verder trainen. Volgend jaar proberen we weer naar het EK te gaan. Of met Hello, of met een ander paard, dat zie ik dan wel weer. Het smaakt in ieder geval zeker naar meer”, besluit Mans ambitieus.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots.nl