Willem Greve - Carambole
The Dutch Masters 2021
© DigiShots
Willem Greve - Carambole The Dutch Masters 2021 © DigiShots Foto: Digishots

Column Jacob Melissen I Voor mij is Louis Koninckx de winnaar van The Dutch Masters

Springen
Advertisement
Natuurlijk snap ik dat de Rolex Grand Slam of Show Jumping werd gewonnen door de Oostenrijker Max Kühner na een weergaloze barragerit op Elektric Blue P. En jawel, Marlon Modolo Zanotelli werd met Edgar M tweede, op een neusje achterstand en Willem Greve eindigde op een voortreffelijke vijfde plek met een in blakende vorm verkerende Carambole. Maar er was voor mij maar één echte winnaar en dat is de man die met bloed, zweet, tranen, creativiteit, kennis en kunde de piste stoffeerde met hindernissen. Dat resulteerde in negen foutloze ritten, waarvan alleen Laura Kraut haar Confu niet voor de barrage mocht zadelen, omdat zij tegen een minieme overschrijding van de tijd was aangelopen. Dat overkwam ook nog vier anderen, waardoor we dus vast kunnen stellen dat de maximaal toegestane tijd van 71 seconden precies goed was.

Parcoursbouwer

Op de hindernissen 1, 7 en 10 werd geen enkele springfout genoteerd. Op de hindernissen 2, 3, en 6 viel slechts eenmaal een paal. De driesprong functioneerde naar behoren met acht afgeworpen palen op het eerste onderdeel, vier maal werd de plank van het tweede onderdeel naar beneden geduwd en driemaal viel een paal van de laatste sprong. Om te voorkomen dat te veel ruiters vroegtijdig de stal op zouden zoeken omdat ze halverwege het parcours zoveel strafpunten hadden verzameld dat een eervolle klassering niet meer haalbaar was, plaatste Koninckx de moeilijkheden aan het einde. En ook dat lukte wonderwel. Op hindernis elf viel namelijk zesmaal een paal, hindernis 12 was voor tien combinaties te hoog of te breed en hindernis 13A, een steilsprong, was voor zeven combinaties net te hoog. Terwijl 13B dat slechts voor één combinatie was. Voor Koninckx was het een zware opgave, want hoe lang is het geleden dat de paarden van start waren gegaan in een wedstrijd op 5 sterren niveau. Om dan toch de krachten van de paarden zo perfect te kunnen inschatten onderstreept voor mij nog eens te meer dat Louis Koninckx één van de allerbeste parcoursbouwers in de wereld is.

Organisatie

En we kunnen ook vaststellen dat de organisatie van The Dutch Masters als terechte tweede in dit op persoonlijke voorkeuren gebaseerde klassement is geëindigd. Ik geef het iedereen te doen. Eerst geconfronteerd worden met het cancelen van het evenement op de oorspronkelijke datum en dan toch een mogelijkheid vinden om op een andere datum het toch door te laten gaan. De wijze waarop men de organisatie heeft opgepakt is fantastisch. De gehele infrastructuur was zoals we gewend waren. Bij aankomst werden alle paarden volgens de laatst geldende reglementen veterinair gecontroleerd. Er waren goede stallen, een perfectie losrijpiste en een fantastische bodem. Alle aanwezigen werden onderworpen aan een Covid-test. Daarnaast kreeg je niet alleen een mondkapje, maar ook een pieper omgehangen. Laatst genoemde produceert een enorm lawaai als iemand je dichter dan anderhalve meter benaderde. Je kon ook overal je handen ontsmetten, kortom aan alles was gedacht. Persoonlijk heb ik er een hekel aan als ik op tv een voetbalwedstrijd zit te kijken die voor lege tribunes wordt gespeeld en men zet er dan het geluid van juichende of joelende supporters achter. Het applaus dat in Den Bosch uit de luidsprekers klonk na een foutloze rit kon er echter net mee door.

Willem Greve

En de derde plek ik mijn persoonlijke klassement? Die gun ik Willem Greve. Hij wist zich als enige Nederlander voor de barrage wist te plaatsen en bleef daarin foutloos. En voor Oostenrijk is het leuk dat er nu na Hugo Simon en Thomas Frühmann weer een ruiter is die mee doet met de wereldtop.   Tekst: Jacob Melissen Foto: Digishots