Afbeelding

Sterrehof’s Opium neemt afscheid in Amsterdam

Springen
Advertisement
Sterrehof's Opium, de Olympische tophengst van Marc Houtzager, neemt tijdens Jumping Amoesterdam 2015 afscheid van de springsport. Na de Sterrrehof's Grote Prijs van Amoesterdam (1.60m) op zondagmiddag 1 februari schittert het achttienjarige springpaard, die afgelopen zomer nog vijfde werd in de Grote Prijs van Rotterdam en nog steeds deel uitmaakt van het nationale B-kader, voor de laatste keer in de schijnwerpers in de piste in de Amoesterdam RAI. Vanaf 2015 wordt Sterrehof's Opium volledig ingezet voor de fokkerij, er is dan ook vers sperma beschikbaar.

‘Een bijzonder paard’

Onder het zadel van Marc Houtzager werd Sterrehof's Opium (v.Polydor) in 2008 individueel zevende op de Olympische Spelen in Hongkong. De geweldige prestatie op de Spelen is niet alles wat Opium zo bijzonder maakt. Hij deed zes keer op een rij mee aan 's werelds meest prestigieuze concours in Aken, won in 2012 de Grote Prijs van Den Bosch en viel meerdere malen in de prijzen in Rotterdam. "Hij heeft eigenlijk alles gelopen wat hij kon lopen, en dat maakt hem een heel bijzonder paard,€ vertelt eigenaar Ivo Campagne van Stoeterij Sterrehof in Nunspeet.

‘Het gevoel was gelijk goed’

Opium werd in 1996 geboren bij fokker A. Haarlammert in Ladbergen, Duitsland. Opium werd als veulen aangekocht door de familie Jonkers. Als vijfjarig springpaard kwam hij op stal bij de Duitse topruiter Ulrich Kirchhoff en werd hij opgeleid tot 1.45m-niveau. In 2005 werd Opium voor de helft aangekocht door Ivo en Ellen Campagne van Stoeterij Sterrehof. Opium liet onder zijn nieuwe ruiter Marc Houtzager veel potentie zien en twee jaar voor de Olympische Spelen in China werd ook de helft van de familie Jonkers overgenomen. Marc Houtzager prijst zichzelf gelukkig met het feit dat Sterrehof's Opium op zijn pad kwam: "Het gevoel was gelijk goed en over zijn mogelijkheden bestonden geen twijfels.€ In 2006, het eerste jaar samen, won de combinatie al de Grote Prijzen van München-Riem en Donaueschingen. In 2008 kwam de kroon op het werk met een onvergetelijk individuele prestatie op de Olympische Spelen. "Het was fantastisch dat Opium daaraan heeft deelgenomen en zevende werd. Opium heeft zoveel gedaan en betekend voor ons, en voor zijn ruiter. Hij heeft echt een fantastische instelling, een enorme vechtlust en werkt graag,€ vertelt Ivo Campagne verder.

Routinier

Ook in 2014 liet Sterrehof's Opium op achttienjarige leeftijd nog volop van zich spreken. In Nörten €“Hardenberg werd hij dit voorjaar tweede in het 1.55m, in de Grote Prijs van Rotterdam in juni vijfde en eind oktober won de combinatie nog een vijfde prijs  de Grand Prix in het Franse Saint-Lô. "Voor Sterrehof's Opium is de carrière als sportpaard nu voorbij, maar breekt ook een nieuw hoofdstuk aan. Als dekhengst levert hij nog steeds een belangrijke bijdrage aan de springsport!€ Het laatste publieke optreden van Sterrehof's Opium vindt plaats na de Sterrehof's Grote Prijs van Amoesterdam, de belangrijkste springrubriek van Jumping Amoesterdam op zondagmiddag 1 februari 2015. Ga voor meer informatie naar www.jumpingamoesterdam.nl. Hoefslag/Persbericht Foto: Remco Veurink