Ben Maher - Explosion
FEI European Championships 2019
© DigiShots
Ben Maher - Explosion FEI European Championships 2019 © DigiShots

HorseSales.Auction: potentií«le toppers in sport en fokkerij

Springen
Advertisement
Een spraakmakende online veiling van springgefokte veulens doet zijn intrede: HorseSales.auction, van 18 t/m 21 juni. Nóg een veulenveiling? Er zijn er al zo veel! HorseSales.auction onderscheidt zich vanwege de bovengemiddelde collectie, geselecteerd door mannen met oog voor kwaliteit. De namen achter de veiling zijn fokker, hippisch journalist en commentator Chris de Heer en fokker van internationale springpaarden Harold Renken, waarbij gebruik gemaakt is van hun uitgebreide netwerk, door heel Nederland.

BWFA.be

'In Belgií« ben ik als bestuurslid betrokken bij de organisatie van de succesvolle BWFA-veiling', vertelt Chris de Heer. Deze veiling van veulens, sportpaarden en embryo's is al vijftien jaar lang een succes, en wordt in een adem genoemd met de veilingen van Flanders Foals en Zangersheide, met gemiddelde prijzen van 14.500 euro. Dat is een geweldig resultaat! Toen door de corona fysieke veilingen leken weg te vallen ben ik aangehaakt bij een idee van Harold Renken: '˜Hoe kunnen we zoiets in Nederland vormgeven?' Het antwoord is deze HorseSales.auction.'

Laagdrempelig

De afgelopen maanden zaten De Heer en Renken meer in de auto, onderweg naar fokkers om veulens te bekijken, dan dat ze thuis waren. 'We wilden er per se vroeg bij zijn, om het neusje van de zalm bij elkaar te krijgen voor deze veiling', aldus De Heer. 'In onze ogen is er zeker ruimte voor een online veiling die deze kwaliteit biedt. We brengen fokkers en kopers op een laagdrempelige manier bij elkaar.'

Vraag naar kwaliteit

'Vraag naar kwaliteit blijft er altijd, of er nu '˜crisis' is of niet', is De Heer van mening. 'Kijk naar de jaren van de bankencrisis; de kopers die wel hun nek uitstaken en investeerden door goede veulens te kopen, plukken daar nu de vruchten van. Het zijn die paarden die momenteel komen bovendrijven op de grote wedstrijden. Zo'n periode gaan we nu wellicht ook tegemoet, en dus moeten (op)fokkers er bij zijn om de boot niet te missen.'

Potentie voor sport en fokkerij

De collectie van HorseSales.Auction is om van te watertanden. Zonder uitzondering hebben de vaders gepresteerd in de topsport, en zonder uitzondering komen de veulens uit merries met '˜sport' in de stam. 'Was er tien jaar geleden vooral interesse voor hengstveulens die potentie hadden om goedgekeurd te worden, nu is er een ommekeer ontstaan: men is vooral op zoek naar genetisch interessant materiaal. En naar merrieveulens waar men eerst een veulen uit kan spoelen voor ze in de sport uitgebracht worden. Deze collectie biedt zeker ook voor die geïnteresseerden volop mogelijkheden.'

Topsport op rij

De foktechnische en sportieve verwachten zijn hooggespannen voor deze Take Off Z. Immers, met Tobago, Cumano en Carthago in haar pedigree zit het wel goed. De grootmoeder gaf al drie paarden die in het 1.45m of hoger springen. Uit haar halfzus komt Valentino V Z die in het 1.50m start. Ook de Carthago-grootmoeder is zus van meerdere paarden die minimaal 1.40m springen.

Palm Beach RV

Het gaat moeilijk worden zo'n eyecatcher als Palm Beach RV, een zoon van Tangelo van de Zuuthoeve uit de moederlijn van Audi's Jikke, in Nederland te houden. Een plaatje is hij, met atletische bewegingen. De eerste nakomeling van de moeder springt op 9-jarige leeftijd in het 1.40m. En vorig jaar maakte een van haar zonen indruk op de KWPN hengstenkeuring. De moeder is ook de zus van Abra Kadabra die door Albert Zoer in het 1.60m gestart werd; haar moeder is halfzus van twee 1.50m springpaarden, waaronder de gekeurde hengst Storm.

Colorit-zoon met Harmonie als oma

De Colorit Z-zoon Casanova SIH komt uit de eerste serieuze lichting van de Grand Prix-hengst. Hij heeft een fantastisch model, looks en beweging. Zijn moeder Call Me sprong tot het 1.30m voor ze de fokkerij in ging. Haar vermogen, bloed en reflexen kwamen niet van een vreemde; hí¡í¡r moeder sprong onder de naam Harmonie in het 1.50m. Harmonie gaf twee gekeurde hengsten en is stammoeder van vele internationale paarden. Als voormalig index aanvoerder is ze een van de meest bekende merries van Nederland.

Verdi TN uit de Roosakker-stam

Nog zo'n topper in de dop is Viper Key SR Z, een zoon van Maikel van der Vleutens keiharde tophengst Verdi TN uit de lijn van Usha van 't Roosakker. Ze sprong zelf 1.60m en bracht drie internationals die dat ook deden. Een daarvan is Babbe van 't Roosakker, de grootmoeder van dit veulen. Zij gaf vier nakomelingen die het hoogste niveau sprongen, en de moeder van dit veulen, via Bentley van de Heffinck. Haar eerste drie nakomelingen springen eveneens op internationaal niveau. Over sport gesproken!

Rietje van Chacco-Blue

[caption id="attachment_181018" align="alignnone" width="300"] Ben Maher - Explosion

[/caption] Een grote verdienste van HorseSales Auction is dat zij een rietje van Chacco-Blue  hebben weten te bemachtigen. We weten allemaal: een rietje van deze ongekende springpaardenvererver (Explosion W, Callisto Blue, Challisto '¦) is uniek, gewild, maar zeer schaars. ICSI of embryo-transfer gebruik? Of opteren voor een investering? Per ICSI kunnen zomaar tien merries bediend worden í  ‚¬ 2.500 per merrie. En dat kan vijf, zes, zeven beurten... Bieden op een van de 28 topveulens of het Chacco-Blue-rietje van de Horse Sales Auction? Meld je aan (via de button rechtsboven in het menu) en bied mee, vanaf 18 juni. Op 21 juni is de online afslag! HorseSales.Auction is ook op Facebook te vinden.  
Ben Maher - Explosion
FEI European Championships 2019
© DigiShots
Ben Maher - Explosion
FEI European Championships 2019
© DigiShots