
felix.hippisch denkt met je mee! ‘Een trainingscontract voorkomt financiële discussies’
Sport OndernemenVertrouwen en een ons-kent-ons cultuur. Dat is wat afspraken in de hippische wereld vaak kenmerkt. Regelmatig gaat er daardoor iets mis rond de interpretatie van mondelinge of schriftelijke afspraken. Werken met heldere contracten, toegespitst op jouw specifieke situatie, voorkomt een hoop narigheid. Jurist Stefan Meuleman van felix.hippisch neemt je in drie bijdragen graag bij de hand. In deze editie van Hoefslag deel 3: het opstellen van het juiste trainingscontract.
Discussies
Heb jij een trainingsstal of laat je jouw paard trainen door zo’n trainingsstal? Dan heb je vast al eens discussies meegemaakt over de betaling van de inschrijfgelden voor wedstrijden of keuringen, de verdeling van prijzengeld of de uitkering van een fee bij verkoop van een paard. “Het lijken hele basale dingen”, stelt Stefan. “Maar zeker bij het succesvol trainen van een paard naar een hoger niveau kan er veel onenigheid over ontstaan. De belangen en bedragen stijgen immers mee met het niveau.”
Inschrijfgeld voor wedstrijden
Het klinkt heel logisch, maar als het om deelnamekosten voor wedstrijden, keuringen of evenementen gaat, zijn er drie opties. Stefan: “De trainingsstal betaalt, de eigenaar betaalt of de trainingsstal en eigenaar delen het bedrag. Als je daar vooraf heldere afspraken over maakt, is het inderdaad logisch. Maar het verhaal wordt heel anders als die afspraken ontbreken…”
Nog zo’n afspraak die heel voor de hand liggend is om vast te leggen, is het krijgen en geven van toestemming tot deelname. “Ook hier zijn weer drie opties. Bepaal contractueel of de trainingsstal of de eigenaar de wedstrijden, keuringen en evenementen uitkiest. Of dat dit altijd in onderling overleg plaatsvindt. Dan is er geen discussie mogelijk!”
Verdeling van prijzengeld
Als een paard regelmatig in de prijzen rijdt, levert dit een mooi zakcentje aan prijzengeld op. Stefan: “Als trainingsstal vind je natuurlijk dat jij daar recht op hebt. Jouw training heeft het paard immers prijswinnend gemaakt. Als eigenaar wil jij het prijzengeld opstrijken. Het is toch jouw paard? We zien regelmatig dat het voer voor discussie oplevert.”
Met duidelijke afspraken, is een discussie makkelijk te voorkomen. “Wij adviseren altijd om te kiezen uit vier mogelijkheden. Het prijzengeld komt ten goede aan de trainingsstal, het prijzengeld wordt procentueel verdeeld tussen trainingsstal en eigenaar, het prijzengeld komt tot een bepaald bedrag toe aan de trainingsstal en de rest aan de eigenaar of alles wat boven dat vastgestelde bedrag uitkomt, wordt ook weer procentueel verdeeld.”
Uitkering van fee’s
In de praktijk ziet Stefan de meeste onenigheid tussen trainingsstal en eigenaar ontstaan als het om de uitkering van een fee gaat. “Zo’n fee geldt als prestatiebeloning voor de trainingsstal als het paard wordt verkocht. Maar wanneer wordt die fee dan uitbetaalt? Hoe bepaal je de hoogte van de fee? En, verwerft de trainingsstal een deel van het eigendom?”
De oorzaak voor het ontstaan van de grootste misverstanden is een gebrek aan transparantie. Stefan: “De trainer doet een aanname over geldelijk voordeel, terwijl de eigenaar in de veronderstelling is dat dit geldelijke voordeel volledig naar hem terugvloeit. Concrete afspraken vooraf op papier zetten, voorkomt die teleurstelling.”
Meer weten?
In een trainingsovereenkomst kun je over nog veel meer onderdelen samen afspraken maken. Bijvoorbeeld over BTW-tarieven, maar ook over niet-financiële zaken als africhtingsniveau en aansprakelijkheid. Meer weten over de inhoudelijke mogelijkheden rond trainingscontracten of de dienstverlening van felix.hippisch? Ga naar felix.nl.
