Afbeelding
Foto: Wilma Frentz

Jinke Koopmans rijdt nieuw persoonlijk record met droompaard Nightingale: “Dat geeft een wauw-gevoel”

Sport

Jinke Koopmans scoorde afgelopen weekend maar liefst 246,5 punten in de L1 met haar jonge, Elite merrie Nightingale. Daarbij kreeg ze van de jury ook nog vier tienen. Jinke en Nightingale zijn sinds kort een wedstrijdcombinatie. “We zijn nog maar heel kort bezig en dan is het leuk om meteen zo goed bezig te zijn. Dat geeft een bijzonder gevoel.”

Advertisement

Net begonnen

“Pas dit winterseizoen zijn we begonnen met wedstrijd rijden. Twee weken geleden haalden we ook al 80 procent bij een andere jury. Het is heel leuk als je dan opnieuw heel hoog rijdt bij een andere jury. Dat geeft wel bevestiging dat het echt zo goed is. Dat geeft echt een wauw-gevoel. Ik was het meest trots op het feit dat ze heel relaxt was. Ze is nog jong en vindt veel dingen spannend. We reden ook in een drukke bak, maar ze was ontspannen en lette goed op mij. Ze weet ook wel wat ze moet doen en daar was ik heel blij mee. Ik merk dat ze steeds meer ervaring krijgt en er dan makkelijker doorheen komt.”

Perfectionistisch trainen

“We kregen tienen op onder andere een gebroken lijn, wijken voor het rechterbeen en halthouden en groeten. Daar was ik heel blij mee, vooral met de tien op het onderdeel wijken. Daar waren we hard mee bezig geweest en mijn instructrice Kim Jacobi zei wel eens van nu is het echt een tien waard. Dan is het heel gaaf als je dat echt een keer haalt. We trainen ook wel tot het goed gaat en zijn daar heel perfectionistisch in. Als bijvoorbeeld het binnenkomen niet wil dan doen we het gerust tien keer overnieuw tot het goed is. Hele gerichte training en specifiek bezig met wat we kunnen verbeteren.”

Ultieme doel is het NK

“We hebben nu ook een heel strak trainingsschema, omdat we aankomend weekend kampioenschappen hebben. Ik ga iedere week naar mijn instructrice en thuis training onder begeleiding van mijn moeder. Thuis oefenen we voornamelijk de proeven tot in de puntjes en zijn we bezig met dingen die we nog willen verbeteren. Tijdens de lessen zijn we meer rijtechnisch bezig. De kampioenschappen staat hoog op het lijstje, want ik wil heel graag naar de Nederlandse kampioenschappen. Dat is het ultieme doel dit seizoen en dat zou heel leuk zijn.”

Blijft een momentopname

“Een medaille op het Nederlandse kampioenschap zou ontzettend gaaf zijn en de gouden medaille is wel het leukst, dat willen we allemaal. Maar als ik een medaille haal op het Nederlandse kampioenschap ben ik al blij. Maar daar moeten we eerst nog wel even komen. Het zijn altijd wel momentopnamen, dus het moet allemaal maar net weer lukken. Je bent met dieren bezig dus er zitten geen aan of uit knopjes op. Het moet op het juiste moment wel willen en je bent van meerdere dingen afhankelijk die mee moeten zitten. Maar ze is aardig stabiel dus ik hoop dat het goedkomt. Al is het altijd wel even afwachten.”

Nightingale doet altijd haar best

“Night doet altijd goed haar best tijdens het rijden van proefjes. Ze wil altijd werken en dat is wel een positief punt. Ik zit erop en hoef eigenlijk alleen maar te sturen. Dat maakt alles veel makkelijker. Ik heb haar toen ze veulen was gekocht en haar later ook zelf zadelmak gemaakt. Ik weet dus hoe ze is, want ze is bij ons opgegroeid. En nu rijden we alweer wedstrijden met succes. Toen we op stal kwamen, waren er veel stalgenoten die bij mij kwamen. Ze hadden gehoord dat ik zulke hoge punten had gereden. Nu ben ik de baan aan het verkennen en komen mensen ook naar ons toe. Dat is wel echt gaaf!”

Zuinig op haar zijn

“Het is wel een paard waarbij ik denk dat ze hogerop kan komen. Ik heb zelf nog nooit de subtop gereden en dat lijkt mij wel bijzonder om dat te proberen met haar. Ik denk dat ze dat wel in zich heeft, maar dat is een ultiem doel voor over een paar jaar. We doen het nu rustig aan, want ze is nog zo jong. Ik wil haar de tijd geven om alles te leren en zuinig op haar te zijn. Ze wil altijd werken, dus ik moet haar soms ook wel tegenhouden. Ze remt zichzelf niet af.”

Tips

Jinke heeft ook nog tips voor andere ruiters en amazones. “Rijdt de proef heel netjes, dat staat bij ons altijd heel hoog. Door de hoeken rijden, op de letters rijden, de voltes rond maken. Gewoon netjes rijden en ik denk dat je daarmee al veel punten kunt verzamelen. Natuurlijk moet het totaalplaatje ook kloppen en goed trainen, maar als je alles rijdt zoals het moet dan heb je al wel een paar punten extra.”

Foto: Wilma Frentz

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.