Feline Jurgens en Jack GS
Feline Jurgens en Jack GS Foto: Privébezit

Voltigeur Feline Jurgens: “Zonder dit fijne team om ons heen, waren we nooit zo ver gekomen”

Sport

Hoewel de achtjarige Jack GS (v. Desperado) geen ervaring had met voltigeren, besloot Feline Jurgens hem een jaar geleden te kopen, de uitdaging aan te gaan en hem om te scholen tot een fijn voltigepaard. 

Advertisement

Goed alternatief

Feline is al sinds haar elfde actief in de voltigesport. “Inmiddels ben ik al zo’n twintig jaar bezig met voltigeren”, steekt ze van wal. “Omdat mijn zusje destijds nog te jong was om daadwerkelijk paard te mogen rijden, leek het voltigeren een goed alternatief. Je krijgt er een goede zit van en je leert op een hele vrije manier met paarden omgaan. Daarnaast ben je natuurlijk veel met andere kinderen bezig, dus dat maakt het op die leeftijd ook extra leuk. Toen ik mijn zusje zag voltigeren, leek het mij zelf ook heel erg leuk om te doen, dus toen ben ik er ook mee begonnen.”

Zoektocht 

“Ik ben in al die jaren nooit gestopt en heb altijd de ambitie gehad om steeds beter te worden. Ik leasede voorheen een paard op de manege, maar een jaar geleden leek het me een mooie stap om een eigen paard te kopen, zodat ik verder kon groeien binnen de sport. Het is ontzettend lastig om een goed voltigepaard te vinden, maar toen ik Jack’s advertentie zag, leek hij me wel geschikt, ook al werd hij geadverteerd als menpaard. Toen ik hem voor het eerst zag, viel me meteen op hoe vriendelijk en open hij was. Hij was ontzettend braaf en het voelde goed, dus ik heb hem gekocht.”

Omscholen 

Hoewel Jack geen ervaring had met voltigeren, besloot Feline de uitdaging aan te gaan en hem om te scholen tot een goed voltigepaard. “We begonnen natuurlijk eerst heel rustig aan de longe, want hij vond het in het begin nog best lastig om een goede volte te galopperen. Omdat ik zelf niet echt goed kan rijden, heb ik iemand gezocht die hem onder het zadel kan trainen en hem op die manier sterker kan maken. Gelukkig pakte Jack alles heel erg goed op en hebben we het steeds verder uit kunnen bouwen.”

Paardenwelzijn 

“Toen ik dacht dat hij er klaar voor was, heb ik hem gewoon eens meegenomen op wedstrijd. Hoewel hij het best wel spannend vond op zo’n vreemde locatie, deed hij het super goed. Het eerste jaar moet je vooral investeren in ervaringen opdoen, dus ik besloot hem ook mee te nemen naar de Hippiade, waar we uiteindelijk vierde werden. In de voltige wordt niet alleen de voltigeur, maar ook het paard beoordeeld. Ik denk dat dat heel erg goed is en dat het de kwaliteit van de Nederlandse paarden ten goede komt. Het paardenwelzijn komt ook qua materiaal steeds meer voorop te staan, wat ik heel positief vind voor de sport!”

Internationale wedstrijden

“Ik train eigenlijk maar twee keer per week aan de longe, maar voor de rest wordt Jack gewoon onder het zadel getraind en wisselen we lekker veel met hem af. Inmiddels heeft hij voldoende punten gehaald om internationaal te mogen starten, dus ik hoop hem volgend jaar eens mee te kunnen nemen om ervaring op te doen. Hij vindt het soms nog wel eens spannend op een vreemde locatie, maar ik denk dat dat een kwestie is van ervaring opdoen. Hij maakt zich gelukkig niet heel erg snel druk en hij gaat altijd graag mee op pad.”

Team

“Ik kan Jack zelf niet trainen onder het zadel, omdat ik daarvoor gewoon nog niet goed genoeg kan rijden. Ik denk wel dat hij wat dat betreft een fijn leerpaard voor mij kan zijn. Voor de komende tijd wordt het ons doel om hem echt goed om te scholen tot een voltigepaard. Ik zou het heel leuk vinden als we uiteindelijk goed mee kunnen draaien op het internationale niveau. Ik ben ontzettend blij met alle hulp die ik krijg en ik denk dat Jack zich zo snel en fijn ontwikkelt door het hele team dat we om ons heen hebben. Zonder iemand die hem op de correcte manier kan longeren, hem onder het zadel goed kan trainen en weet hoe je een voltigepaard goed kunt opleiden, waren we waarschijnlijk niet zo snel al zo ver gekomen!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.