Sara Slabbekoorn en Tresor
Sara Slabbekoorn en Tresor Foto: Tessa Bezemer

Sara Slabbekoorn: “Ik denk dat Tresor de perfecte eventingpony is”

Sport

Sara Slabbekoorn en haar elfjarige Appaloosa-ruin Tresor en vijftienjarige Kiwi hebben in de afgelopen jaren al flink wat meegemaakt; van verkopen en opnieuw terugkopen tot in de sport eindigen zonder daar in eerste instantie ambities voor te hebben. Wat in ieder geval zeker is, is dat de achttienjarige amazone onwijs blij is deze twee pony’s aan haar zijde te hebben. 

Advertisement

Afscheid nemen

Na de bonte ruin Kiwi al twee jaar op winterstalling te hebben gehad, besloten Sara en haar ouders zo’n zesenhalf jaar geleden toch op zoek te gaan naar een eigen pony. “Ik heb Kiwi daarvoor twee jaar op winterstalling gehad, wat betekent dat ik een aantal maanden volledig verantwoordelijk was voor hem.”

“In de zomer moest hij weer terug naar de manege voor de lessen. Omdat ik het lastig vond om telkens afscheid te nemen en wist dat Kiwi niet verkocht zou worden, besloten we op zoek te gaan naar een eigen pony”, vertelt Sara.

“Ik kon mijn geluk niet op”

Zo kwam de destijds vierjarige Appaloosa-ruin Tresor op haar pad. “Anderhalf jaar nadat we Kiwi terug hadden gebracht naar de manege en Tresor hadden gekocht, kregen we bericht dat Kiwi tóch wel te koop was. Omdat ik zo onwijs gek was op hem, heb ik de lastige keuze gemaakt om voor Tresor een vijfsterrenhuisje te zoeken en Kiwi te kopen.”

“Tresor kwam op een geweldige plek terecht, maar dat bleek uiteindelijk toch niet echt te klikken vanwege zijn ondeugende karakter. Anderhalf jaar na de verkoop besloten we Tresor daarom weer terug te kopen. We hadden Kiwi in de tussentijd naar een andere stal verhuisd, waardoor het financieel haalbaar was om twee pony’s te hebben. Ik kon mijn geluk natuurlijk niet op toen ik wist dat ze allebei van mij waren en niet meer weg hoefden.”


Sara en Kiwi - Foto: Tessa Bezemer

Plezier

Hoewel de amazone niet de intentie had om de sport in te gaan, is ze met Tresor uiteindelijk toch in de springsport beland. “Kiwi heeft in het verleden al best wel wat blessures gehad, dus hem zie ik vooral als knuffel- en recreatiepony. Hij heeft echt een hart van goud”, vertelt ze liefdevol. 

“Hoewel het met Tresor ook niet mijn intentie was om de sport in te gaan, begon hij op een gegeven moment zo leuk te lopen dat ik het toch een kans besloot te geven. Toen we eenmaal de smaak te pakken hadden, bleken we er allebei stiekem toch wel heel veel plezier uit te halen”, lacht ze.

Eventing-droom

Zo wist de combinatie het bij de pony’s tot 1.00m-niveau te schoppen en maakten ze onlangs succesvol de overstap naar de paarden. “Omdat de afstanden heel anders zijn en we die jonge onstuimige springpaarden om ons heen allebei nog wat spannend vinden, hebben we even een stapje terug gedaan en tot nu toe alleen nog maar 90cm-rubrieken gereden. Dat weerhoudt ons er echter niet van om in de toekomst gewoon weer uit te komen op 1.00m-niveau.”

“Tresor doet het onwijs goed op wedstrijd. Hij wordt er enthousiast van, vliegt de parcoursen door en heeft er duidelijk net zo veel plezier in als ik. Het lijkt me heel erg gaaf om hem uiteindelijk in de eventing te gaan uitbrengen. Ik denk dat hij daar met zijn stoere karakter de perfecte pony voor is. Het zal me in het begin vast en zeker wat moeite gaan kosten om zijn enthousiasme een beetje te beperken, maar dat komt vanzelf wel goed. We zien wel waar we uitkomen!”, sluit ze gemotiveerd af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Tessa Bezemer

Afbeelding