Adelinde Cornelissen - Aqiedo
NK Dressuur 2022
© DigiShots
Adelinde Cornelissen - Aqiedo NK Dressuur 2022 © DigiShots DigiShots

Alie en Lia uitgeroepen tot Gelders Fokkers van het Jaar: “Goede resultaten met kleine fokkerij”

Fokkerij

Alie van Baalen en haar dochter Lia zijn vandaag uitgeroepen tot KWPN Gelders Fokker van het Jaar tijdens de Centrale Keuring regio Gelderland. De Hengst Aqiedo kwam onder Adelinde Cornelissen de baan in om zijn fokker te eren. 

Advertisement

De fokkerij van de familie van Baalen begon met vader Martinus. Hij fokte de KWPN-hengst Paddox. Hij gebruikte daarvoor de topvererver Ferro uit Janirma keur pref sport-dr van Darwin, die de stammoeder werd voor de familie. Paddox was succesvol onder Diederik van Silfhout tot op Lichte Tour niveau.

Aqiedo en Mddox Mart

Twee jaar na het veel te vroege overlijden van vader Martinus, fokte Alie de hengst Aqiedo. “Dat was mijn eerste eigen fokproduct”, zegt ze. Hij werd goedgekeurd en is onder Adelinde Cornelissen heel succesvol uitgebracht in de Grand Prix. 

Vijf jaar geleden fokte dochter Lia de KWPN-hengst Maddox Mart uit één van de twee merries die zij van haar moeder kocht om een eigen fokkerij te beginnen. Hij werd als veulen verkocht aan de familie Verhagen en verhuisde na de hengstenkeuring naar Gestüt Schafhof van Matthias Alexander Rath. Ook hij timmert hard aan de weg. 

Grote verrassing

“Voor mij was deze huldiging een grote verrassing”, vertelt Alie. “Lia had al wel een vermoeden maar toen Aqiedo de baan in kwam viel alles samen. Ik vind het heel mooi dat we uit onze hele kleine fokkerij met slechts één of enkele veulens per jaar, zulke resultaten hebben weten te boeken. Inmiddels heb ik nog maar één merrie en ik heb het stokje overgedragen aan Lia. Maar dit is echt een hele eer.”

Lia vindt het ook prachtig. “Ik vind het heel mooi dat we zulke mooie resultaten boeken. Voor mij is het meest belangrijke dat de paarden die wij fokken gaan naar mensen die er veel plezier van hebben. Daar kan ik echt van genieten. Zo’n verhaal als met Maddox Mart, dat is waar ik het als fokker voor doe.” 

Lia kocht ook nog een merrie, de Charmeur-dochter Ghanaica die ook al mooie resultaten heeft geboekt. Ik heb haar laten dekken met Maddox Mart. Mooi toch, dat ik die beide merrielijnen kan combineren? Ik kijk uit naar dat veulen!”

Bron: KWPN

Foto: Digishots